MEB, milyonlarca liralık yolsuzluğu böyle gizlemeye çalıştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul’da Suriyeli öğrencilerin okullara taşınmasına ilişkin servis yolsuzluğunun üstünü örttü.

MEB, milyonlarca liralık yolsuzluğu böyle gizlemeye çalıştı

MEB, İstanbul genelinde müfettişler görevlendirerek soruşturma başlatmıştı.

Kiralanan servisler ve okullardaki Suriyeli öğrencilerin gerçekte olan sayılarıyla sisteme girilen veriler arasındaki fark ile yaratılan yolsuzluk, MEB müfettişlerince de tespit edildi.

Küçük boyutlu ihalelerin yapıldığı ilçelerde inceleme aylarca devam ederken, ihaleleri milyonlarca lirayı bulan ilçelerde ise soruşturmaların 1 haftada tamamlandığı öğrenildi. 3 yılda ihale bedel toplamları 25 milyon liraya yaklaşan Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinde İstanbul Valiliği’nin başlattığı ve MEB müfettişleri tarafından devralınan soruşturma 2 hafta dolmadan tamamlandı.

İstanbul’da ilçe milli eğitim müdürlüklerinin proje kapsamında yürüttüğü taşıma ihalelerinin toplam değeri 3 yılda 100 milyon liraya yaklaşmıştı.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, teftiş kurulu raporunda, Sultanbeyli’de, “Geçici eğitim merkezi ve resmi okullarda yapılan izleme değerlendirme çalışmaları neticesinde okul idareleri tarafından beyan edilen araç sayısı ile ‘taşımalı.meb.gov.tr’ modülündeki araç sayısı arasında farklılık tespit edildi” denildi. Zeytinburnu’ndaki soruşturma kararında da “Geçici eğitim merkezi ve resmi okullarda yapılan izleme değerlendirme, denetleme çalışmaları neticesinde, okul idareleri tarafından taşındığı beyan edilen Suriyeli öğrenci sayısı ve araç sayısı ile ‘taşımalı.meb.gov.tr’ modülündeki bilgileri arasında farklılık olduğu” tespiti yer aldı.

Yolsuzluğa ilişkin, TBMM’de milletvekillerinin verdiği soru önergeleri de soruşturma başlatıldığı belirtilerek geçiştirilmişti. Bakanlık yanıtlarında “Müfettişlerce soruşturma yapılmış olup kusuru bulunan personel hakkında disiplin ve idari yönden teklifler getirilmiştir” denildi. Ancak MEB’in soruşturma tutanaklarına göre teklif edilen işlem “cezasızlık” oldu. Raporda, “Haklarında inceleme yapılanlar ve getirilen teklifler” başlığı altında “Sultangazi ve Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve diğer ilgililer hakkında, disiplin, idari, mali ve adli yönden işlem tayinine gerek bulunmadığı” sonucuna varıldığı ortaya çıktı.

Suriyeli öğrencilere servis hizmetinde, her ay fazladan 121 servis ve 1292 öğrenci için ödeme yapılarak milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldı. MEB, İstanbul’da ilçe milli eğitim müdürlükleri hakkında soruşturma başlatmıştı.

Etiketler
MEB Öğrenci Okul Suriye