CHP'den 2020 LGS için önerge

8. sınıfı bitirecek öğrencileri zor bir sınav, zorlu bir tercih ve geçiş dönemi bekliyor.

CHP'den 2020 LGS için önerge

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 2020’de sınava girecek 8. sınıf öğrencilerinin sayısında patlama olması nedeniyle sınavın zorluk derecesi yüksek olacak.

Sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanlarının artıp artmayacağı henüz belli değil. 2020’de liselerde yeni öğretim programına da geçilecek.

Yani 8. sınıfı bitirecek öğrencileri zor bir sınav, zorlu bir tercih ve geçiş dönemi bekliyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sınava girecek öğrencilerin mutlaka belli bir program dahilinde sınava hazırlanmasını önererek şunları söyledi:

“Bu yıl LGS’ye girecek öğrenci sayısı geçen yıla göre yaklaşık 500 bin artacak. 8. sınıfı bitiren öğrenci sayısı MEB istatistiklerine göre 1 milyon 687 bin 879. Ancak sınavla öğrenci alacak okul kontenjanlarının artıp artmayacağını bilmiyoruz. Sınava girecek aday sayısının artması doğal olarak öğrencilerin daha sıkı hazırlık yapmalarını gerektiriyor. Bu arada yerleştirmenin sağlıklı yapılabilmesi için soruların zorlaştırılması gerekeceğini de unutmayalım.

BİLİNÇLİ ÇALIŞIN

- Bilinçli çalışmak, sınava gireceğiniz derslerle ilgili konulara hâkim olmayı gerektirir, çalışırken öncelik konuyu öğrenmek olsun.

- Sizi geliştirecek olan, testlerde yanlış yaptığınız soruların doğru çözümünü öğrenmek olacaktır, her yapamadığınız sorunun doğru çözümünü mutlaka ama mutlaka öğrenin.

- Rastgele değil belirlediğiniz çalışma programına göre çalışın. Ne zaman ne çalışacağınızı bilirseniz panik yaşamazsınız, kendinize güveniniz artar.

- Unutmak öğrenmenin ikiz kardeşidir, unutmamak için çalışma programınızda haftalık ve aylık tekrar yapmayı unutmayınız.

- Çözemediğiniz soruları sormaktan çekinmeyiniz. Çalışan ve soru soran öğrenciye her öğretmen destek olur.

2020’DE YENİ PROGRAM

Öğrencileri bekleyen ikinci durum ise önümüzdeki öğretim yılında liselerde yeni öğretim programına geçilecek olması. Yeni programın tüm detayları belli olmamakla birlikte fen ve sosyal bilimler liselerinin programında değişiklik görülmüyor.

Anadolu liselerinde zorunlu ders sayısı azaltılarak seçmeli derslere ağırlık veriliyor. Anadolu liselerinde ders seçme sistemine geçilecek olması öğrencilerin üniversiteye ve mesleğe yönelik hedeflerini çok erken belirlemelerini gerektirecek. Mesleki ve teknik liselerde ise alan seçimi 9. sınıfın başına alınıyor. Bu durum meslek liselerinde 10. sınıfın sonuna kadar farklı bir tür liseye geçme şansının ortadan kalkması demektir. Ortaöğretim (lise) programlarında yapılması düşünülen değişiklik, okul türleri arasında geçişleri zorlaştıracak gibi görünüyor. Bu nedenle de öğrencilerin devam edebilecekleri lise türleri ile ilgili şimdiden sıkı bir araştırma yapmaları gerekiyor.”

ZOR TERCİH DÖNEMİ

Yılmaz, bu yıl öğrencilerin, anne-babalarının desteğine daha çok ihtiyaçları bulunduğuna dikkat çekerek “Anne babaların çocuklarını desteklemek için daha yapıcı, motive edici ve destekleyici tutum sergilemeleri gerekiyor. Çocukları ile konuşarak onların kendilerinden beklentilerini öğrenerek yardımcı olmaya çalışmaları gerekecek. Ayrıca yeni lise sitemi ile ilgili araştırmalar da en çok velilerin görevi olmalı” dedi.

CHP’DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 2020-2021 öğretim yılında liselere giriş sisteminde ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Özel, şunları söyledi:

“2012-2013 öğretim yılında ilkokula başlayan 1 milyon 870 bin 705 öğrencinin 2019-2020 öğretim yılında 8. sınıf olduğu göz önüne alındığında, geçen yıla göre yüzde 54’lük bir artış söz konusu olacaktır. Bu artış nedeniyle sınavla öğrenci alacak okullara her zamankinden çok daha fazla talep gerçekleşecektir. Bu nedenle de bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerin sınavla öğrenci alan okullara girme olasılığı azalacaktır. Ayrıca lise 1 seviyesinde öğrenci sayısının yüzde 54 fazla olması nedeniyle genel ortaöğretim verileri baz alındığında liselerde yaklaşık 31 bin 428 bin dersliğe ve binlerce öğretmene ihtiyaç duyulacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaya çıkan bu soruna ilişkin bugüne kadar herhangi bir tedbir alınmadığı görülmektedir. Liselere giriş sisteminde yaşanan ve yaşanacak sorunların bir Meclis Araştırma Komisyonu kurularak araştırılmasına gerek duyulmuştur.”

Etiketler
LGS Öğrenci