Rektör İbiş yetki sınırını aşarak yardımcı sayısını artırdı

Ankara Üniversitesi Hastanesi’nin borcu, 4 yılda yüzde 91 artarak 461.9 milyon TL’ye ulaştı. Üniversite Rektörü Erkan İbiş’in de yetki sınırını aşarak üç olması gereken yardımcı sayısını beşe çıkardığı da belirlendi.

Rektör İbiş yetki sınırını aşarak yardımcı sayısını artırdı

Borcu her geçen yıl katlanarak artan Ankara Üniversitesi Hastanesi’nin gelir ve giderleri arasındaki makas iyice açıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapılandırmasına karşın azalmayan borç 461 milyon 908 bin TL’ye ulaştı. Borçtaki artış 2014 yılından 2018 yılına kadar yüzde 91 oldu.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre üniversitelerde KHK eliyle yapılan akademisyen kıyımına ses çıkarmaması başta olmak üzere görev süresindeki tartışmalı birçok uygulama ile gündeme gelen Erkan İbiş’in Rektör olduğu Ankara Üniversitesi’ne bağlı hastanenin borç yükü içinden çıkılamaz seviyelere ulaştı.

KIRILGANLIK BÜYÜYECEK

Ankara Üniversitesi’nin mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, üniversitenin yaşadığı ödeme güçlüğünün yapısal problemlerden kaynaklandığını belirledi. Kurumun SGK’den global bütçe kapsamındaki alacaklarından yapılan kesintinin 2020 yılında artacağını belirten denetçiler, finansal kırılganlığın daha da büyüyeceği öngörüsünde bulundu.

GELİR-GİDER DENGESİZLİĞİ

Ankara Üniversitesi Hastanesi’nin 2018 yılındaki giderlerinin büyük bölümü 334.3 2 milyon TL ile “Mal alımı” kaleminde yaşandı. 2018 yılının toplam gideri ise 620.8 milyon TL oldu. Buna karşın hastane gelirleri, giderlerin çok altında kaldı. Ankara Üniversitesi Hastanesi’nin 2018 yılı toplam geliri 576.3 milyon TL olarak gerçekleşti.Üniversitenin katlanarak artan borcu mali tablolara da yansıdı. Buna göre 2014 yılında 241.5 milyon TL olan borç 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında sırası ile 200.7 milyon TL, 276.1 milyon TL, 376.9 milyon TL ve 461.9 milyon TL’ye yükseldi.

BEŞ YARDIMCI

Akademisyen ihraçları ile gündeme gelen Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in yetki aşımı yaparak yardımcılarının sayısını artırdığı da saptandı. Rapora göre İbiş, üç olması gereken yardımcı sayısını beşe çıkardı. İbiş, üç öğretim üyesini Rektör Yardımcısı kadrolarına asaleten atadı ardından ise iki öğretim üyesini de tedbiren rektör yardımcısı olak görevlendirdi. Denetçiler, üniversitelerdeki rektör yardımcısı sayısının kanun ile sınırlandırıldığına vurgu yaptı.

Üniversitenin uzaktan eğitim için özel bir firma ile imzaladığı protokolde ve eğitim ücretlerinin tahsilatında da mevzuata aykırılık olduğu tespit edildi. Üniversite yönetimi, özel firma ile olan protokolün sona erdiği belirtse de Sayıştay, öğrencilere bugüne dek firma tarafından verilen sertifikaların geçerliliğinin tartışmalı olduğunu belirterek YÖK’ü bu işlemleri incelemeye davet etti.

Etiketler
Ankara Hastane Üniversite