Okulların açılmasına günler kala otopark için yıkım kararı

Eğitim yılının açılmasına bir hafta kala tahliye edilen Hüseyin Aycibin İlkokulu hakkında alınan yıkım kararının asıl nedeninin, okulun altına yapılmak istenen otopark olduğu ortaya çıktı.

Okulların açılmasına günler kala otopark için yıkım kararı

Eğitim yılının açılmasına bir hafta kala tahliye edilen Hüseyin Aycibin İlkokulu hakkında alınan yıkım kararının asıl nedeninin, okulun altına yapılmak istenen otopark olduğu ortaya çıktı. BirGün’e konuşan veliler, okullarının depreme dayanıksız olduğuna ilişkin belgenin kendileriyle paylaşılmasını istedi.

İstanbul Sarıyer’de okulların açılmasına bir hafta kala, “Depreme dayanıklı değil” gerekçesiyle tahliye edilen Tuncay Artun İMKB Doğanevler İlkokulu’nun ardından Gayrettepe’deki Hüseyin Aycibin İlköğretim Okulu da benzer nedenle tahliye edildi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre okul hakkında, eğitim-öğretimin başlamasına 10 gün kala yıkım kararı verildi. 2019-2020 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtlarını alan, hazırlıklarını tamamlayan okulun ders zilinin çalmasına kısa zaman kala tahliye edilmesinin gerekçesi, “Depreme dayanıklı değil” oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, velilere aynı semtte bulunan 100. Yıl Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nu adres gösterdi. Tam gün eğitim yapan 100. Yıl Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nun, yıkılacak Hüseyin Aycibin İlkokulu’ndan gelen öğrenciler nedeniyle ikili eğitime geçmek zorunda kalacağı bildirildi.

YIKIM PROTOKOLÜ İMZALANDI

Depreme dayanıklı olmadıkları gerekçesiyle okullara yönelik apar topar yıkım kararı alınırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski yönetimi ile İstanbul Valiliği arasında Hüseyin Aycibin İlkokulu’nun yıkılmasını öngören protokol imzalandığı belgelendi.

İstanbul Valiliği ile eski İBB yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Nisan 2018’deki “Okulların altına otoparklar yapalım” ifadelerinin ardından harekete geçti. Valilik ile belediye arasında imzalanan ve MEB’e bağlı okullardan arsaları uygun bulunanların zemin altlarının otopark olarak kullanılması için yıkılıp yeniden inşa edilmesini öngören protokol Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

CHP Grubu’nun muhalefetine karşın oyçokluğu ile kabul edilen protokol kapsamında Hüseyin Aycibin İlkokulu’nun yıkılarak zeminaltına otopark yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, sekiz derslikli okulun yıkılarak yerine 25 derslikli okul inşa edileceği ve altına 124 araç kapasiteli otopark yapılacağı belirtildi.

DAYANIKSIZ OLDUĞU BELGELENSİN

BirGün’e konuşan Hüseyin Aycibin İlkokulu velileri, okulların açılmasına 10 gün kala kendilerine bildirilen yıkım kararına şu sözlerine tepki gösterdi: “Yıkım kararı verilen bir okula neden kayıt alınıyor? Kayıt alınıyorsa da velilerle bu durum paylaşılmalıydı. Eski okullarında tam gün eğitim gören çocuklarımız, artık öğlenci olacak ve daha geç çıkacak. Çocuğun dinlenmesi, yemek yemesi ve ders çalışması derken uyku saati gecikecek. Kısır döngü tüm sene boyunca devam edecek. Okula yeni başlayan çocukların adaptasyon sorunu olacak. Bu ani yıkım kararının deprem riski adı altında rant peşinde koşmanın bir parçası olduğunu düşünüyorum. Yıkım kararın iptal edilmesini ve depreme dayanıksız olduğunun belgesinin gösterilmesini istiyorum.”

Etiketler
Okul Tahliye