Okullar ders ziline hazır değil!

MEB'e bağlı okullarda yeni eğitim - öğretim yılı için hazırlıklar tamamlanmadı. Okulların hazırlıksızlığı nedeniyle öğrenciler ve öğretmenler yeni döneme kaza riski altında başlayacak.

Okullar ders ziline hazır değil!

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullar, ders zilinin çalmasına kısa bir süre kalsa da öğrenciler ve eğitimciler için hazır hale getirilemedi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Bakanlığın görevlendirdiği yetkililerin yaptığı incelemeye göre, çok sayıda okul İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatını uygulamadı.

Okulları çevreleyen duvarların üstündeki sivri uçlu demir parmaklıkların ve bakımsız kazan dairelerinin ağır yaralanmalı ya da ölümcül kazalara yol açabileceği tespit edildi.

MEB, ihmalden kaynaklanan can ve mal kayıplarından okul yönetimlerinin sorumlu tutulacağı uyarısında bulundu.

Yetkililer, okulların büyük bölümünün acil toplanma alanının olmadığını bildirdi. Okul bahçelerinde tehlike oluşturabilecek engeller olduğunu belirten yetkililer, bazı okulların yangın ihbar ve uyarı sistemlerinin çalışmadığını kaydetti.

Çatılar sağlamlaştırılmadı

Okullardaki eksiklikler bunlarla da sınırlı kalmadı. Okul pencerelerinin standartlara uygun hale getirilmediği, elektrik tesisatlarının yeterli ölçüde izole edilmediği açıklandı. Bazı okul çatılarındak saç ve kiremitlerinin rüzgârdan etkilenmeyecek şekilde sağlamlaştırılmadığı da okullardaki eksiklikler arasında sıralandı.

VELİ-DER: TESPİTLER YENİ DEĞİL

MEB’in güvenlik meselesine ilişkin okulları uyarmasının olumlu olduğunu söyleyen Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır, güvenlik konusunun bütün olarak ele alınması gerektiğini kaydetti.

Bakanlığın, tüm personelin yanı sıra ailelerin ve eğitimcilerin de içinde olduğu bir bilinçlendirme çalışması yapması gerektiğini ifade eden Bahadır, “Konunun okuldaki servislerin güvenliğinden çocukların ihmâl ve istismardan korunmasına kadar geniş bir çerçevede ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

Bahadır, MEB’in sorumluluğundaki yurtlarda ve yatılı okulların yurt bölümlerinde de güvenlik önlemlerinin alınmasının önemli olduğunu söyledi.

Bahadır, MEB’in okullara gönderdiği ödeneğin yetersiz olduğunu vurguladı. Birçok okulun veli bağışlarıyla eksiklerini giderdiğini anlatan Bahadır, özel okul tercihinde bulunacak velilere de uyarılarda bulunarak “Okulların güvenli olup olmadığına dikkat edilmeli. Okulların fiziki olarak temiz olarak görünmesinden, daha çok yangın merdiveni olup olmadığına, elektrik panolarının güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığına bakılmalı” diye konuştu.

Etiketler
MEB Öğrenci Öğretmen Okul