Ziya Selçuk 'eğitimde dinselleşmenin' mimarını biçti

Eğitimde dinselleşmenin adımlarından olan müfredatın mimarı Durmuş’u görevden aldı.

Ziya Selçuk 'eğitimde dinselleşmenin' mimarını biçti

AKP döneminde eğitimde dinselleşmenin en büyük adımlarından olan yeni müfredatın mimarı Alpaslan Durmuş, Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı görevinden alındı.

Durmuş’un yerine Prof. Dr. Burhanettin Dönmez atandı. Durmuş’un görevden alınması dini çevrelerin tepkisini çekerken, değişimin perde arkasında Bakan Ziya Selçuk’un daha bilimsel bir müfredat talebine TTK’nin ayak diretmesi olduğu öğrenildi.

Kendisine bakanlık teklif edilmesinin ardından kadrosunu oluşturma talebine hızla yanıt alan ve Saray’a yakın olmalarına karşın birçok ismi bakanlıktan uzaklaştıran Selçuk, son olarak TTK Başkanı Alpaslan Durmuş’u görevden aldı.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, MEB’in 2023 vizyonunu oluşturan Selçuk, bu kapsamda en son 2 yıl önce tamamen değişen müfredatı başarısız bulmasının ardından harekete geçti. Müfredatın değişeceğini açıklayan Selçuk ile 2016’da TTK Başkanlığı görevine gelen Durmuş arasında gerilim başladığı öğrenildi. Değişim talebi TTK kadroları içinde karşılık bulmazken Selçuk sorunu en baştan çözmek için adımı attı ve Durmuş’u görevden aldı.

Dincilerden tepki

TTK’de İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burhanettin Dönmez’in göreve gelişi de sancılı oldu. Dini çevrelere yakınlığı ile bilinen İlahiyat Fakültesi mezunu Durmuş yerine Eğitim Fakültesi mezunu Dönmez’in göreve gelmesi Selçuk’u hedef tahtasına oturttu.

Durmuş’a Bakan Selçuk’un takdiri ile görevden alındığı iletilirken açıklanması ise iki gün sürerken MEB üzerine baskı unsuru olan dini gruplardan da tepki geldi. TTK’deki değişim ve gelen tepkilerin ardından Selçuk’un planladığı bazı bürokratik değişimlerin de bir süre yavaşlatılarak erteleneceği öğrenildi.

Erdoğan’a selam

Durmuş görevden alınmasının ardından sosyal medya hesabından ilginç açıklamalarda bulundu.

Göreve gelişine ilişkin “22 Ağustos 2016’da siyaseten Sayın Cumhurbaşkanımız ve hususen de gönül verdiğimiz değerler manzumesi davanın baş mümessilinin imzası ile kararnamemiz yayımlanmak suretiyle memleketimize ve hassaten çocuklarımıza hizmete çağrıldık” ifadelerini kullanan Durmuş, 15 Temmuz darbe girişimi süreci hakkında “15 Temmuz konjonktüründe aldığımız bu emirnameyi bir ‘seferberlik görev emri’ olarak telakki ettik. Bu kararname mucibince, inandığımız değerler adına kayıtsız kalamazdık, kalmadık” dedi.

Durmuş yeni döneme ilişkin de “Başta halefimiz olmaya talip yeni Başkan olmak üzere görevi devrettiğim arkadaşlarımıza da başarılar, kolaylıklar diliyorum. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi arz ederim. Biten her şey başlayacak olan bir şeyler için mahreçtir. Hulasa dost bîvefâ değil; dostluğun şanı bunu gerektirir ve dahi hemdert de çok imiş; hamd ola, hamdler O’na. Vira Bismillah” ifadelerini kullandı.

‘MANEVİ’ MÜFREDAT MİMARI

2016 yılına kadar Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanlığı görevini yürüten Durmuş’un TTK Başkanı olarak görev yaptığı dönem, tamamen yenilenen müfredat ile dikkat çekti.

Tüm kademelerindeki eğitim öğretim programlarında Atatürkçülük’e ilişkin bölümleri daraltan, kimi programlarda da tamamen çıkartan Durmuş yönetimi, bütün derslere “değerler eğitimi” adı altında eklenen dini içeriklerle de tartışma yarattı.

Eğitim programından evrim konularını çıkartan Durmuş yönetiminin, din içerikli derslere cihat kavramının eklenmesi, programlara 15 Temmuz, “Irak - Kut’ül Amare Zaferi” gibi konuların eklenmesi ile de tartışılmıştı.

Etiketler
Ziya Selçuk