ABD-İsrail-İran Savaşı 6. Gününde | İsrail Genelkurmay Başkanı: Saldırılarda Bir Sonraki Aşamaya Geçtik, Başka Sürpriz Hamleler de Var

İran, İsrail’e karşı dördüncü misilleme saldırısını başlatırken birçok İsrail kentinde alarm sirenleri çaldı, Kudüs’te patlama sesleri duyuldu. Bölgedeki gerilim tırmanırken Katar, yüksek güvenlik riski nedeniyle ABD’nin Doha Büyükelçiliği çevresindeki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. Öte yandan İran’ın başkenti Tahran’da da şiddetli patlamaların meydana geldiği bildirildi. ABD, İran'daki savaşın önümüzdeki eylül ayına kadar sürebileceğini duyurdu. İşte sıcak gelişmeler...

A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Orta Doğu’da gerilim her geçen saat artıyor. İran, İsrail’e yönelik dördüncü misilleme saldırısını başlatırken birçok şehirde alarm sirenleri çaldı, Kudüs’te patlama sesleri duyuldu. Bölgedeki güvenlik riski nedeniyle Katar, ABD’nin Doha Büyükelçiliği çevresinde yaşayan vatandaşlarını tahliye etme kararı alırken, İran’ın başkenti Tahran’da da şiddetli patlamaların meydana geldiği bildirildi. İşte ABD - İsrail - İran savaşı son dakika haberi...

Bölgeden sıcak gelişmeler şöyle:

'SALDIRILARIN ŞİDDETİNİ ARTIRACAĞIZ'

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, yayımladığı görüntülü mesajda, ABD ile birlikte İran'a karşı yürüttükleri saldırılara ilişkin konuştu.

Saldırıların bir sonraki aşamaya geçtiğini ve saldırıları şiddetlendireceklerini öne süren Zamir "Elimizde, açıklamayı düşünmediğim başka sürpriz hamleler de var” dedi.

Zamir, İsrail savaş uçaklarının 5 binin üzerinde mühimmatla İran’a 2 bin 500 saldırı gerçekleştirdiğini iddia etti.

İran'daki hava savunma sistemlerinin yüzde 80’ini imha ettiklerini savunan Zamir, balistik füze rampalarının da yüzde 60'ından fazlasını yok ettiklerini öne sürdü.

'SALDIRILAR DEVAM EDECEK' MESAJI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile birlikte İran'a başlattıkları saldırıların "başarılı" olduğunu iddia ederek saldırılara devam edecekleri mesajını verdi.

İsrail’in güneyindeki Ovda Askeri Hava Üssü’nü ziyaret eden Başbakan Netanyahu, İran'a düzenledikleri saldırıların “tarihi nitelikte” olduğunu ileri sürdü.

İran ve Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürdüklerini belirten Netanyahu, “Bu başarılar önemli ancak yapılacak daha çok iş var" dedi.

Başbakan Netanyahu, askeri hava üssünü ziyaretinde İran’a saldırılar düzenleyen İsrailli ve ABD’li pilotlarla da görüştü.

'HÜRMÜZ BOĞAZI'NI KAPATMADIK'

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran’ın Hürmüz Boğazı'nı kapattığı iddiasının temelsiz ve saçma olduğunu duyurdu.

Açıklamada, "İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapattığı iddiası temelsiz ve saçmadır. İran uluslararası hukuka ve seyrüsefer özgürlüğüne bağlılığını sürdürmektedir. Gerçekte, deniz güvenliğini tehlikeye atan ABD'dir" ifadeleri paylaşıldı.

İran fırkateyni Dena'nın ABD tarafından dün batırılmasına da değinilen açıklamada, içinde 130 denizci bulunan söz konusu fırkateynin İran kıyılarından yaklaşık 2 bin deniz mili uzakta, Hindistan'ı deniz kuvvetlerinin misafiri olarak ziyaret ederken vurulduğu aktarıldı.

Açıklamada, fırkateynin uluslararası sularda bir ABD denizaltısı tarafından uyarı yapılmadan vurularak batırıldığı ve 100'den fazla denizcinin ölümüne neden olduğu belirtilerek, "Bu pervasız saldırı, uluslararası hukukun ve seyrüsefer özgürlüğünün temel ilkelerini ihlal etmektedir" denildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, dün yaptığı açıklamada, Güney Asya ülkesi Sri Lanka açıklarında İran'a ait bir fırkateynin denizaltıdan atılan torpidoyla vurularak batırıldığını duyurmuştu.

İSRAİL: 300 FÜZE BATARYASINI İMHA ETTİK

İsrail ordusundan, İsrail savaş uçaklarının İran'a düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı.

İran’a saldırıların başladığı 28 Şubat’tan bu yana İran’a ait 300 balistik füze fırlartma rampasının yok edildiği öne sürüldü.

Ayrıca İsrail savaş uçaklarının bu sabah İran'ın batı ve orta kesimlerindeki askeri üslere yönelik bir dizi hava saldırısı gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, füze rampalarının ve hava savunma sistemlerinin yok edildiği savunuldu.

Açıklamada, söz konusu hava saldırılarının İsrail’e yönelik ateş menzilini mümkün mertebe azaltmak için olduğu iddiasına da yer verildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bugün (5 Mart) gerçekleştirilen İHA saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bölgede üçüncü ülkeleri hedef alan ve savaşın yayılması riskini artıran saldırılara bir an önce son verilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye, her zaman olduğu gibi bundan sonra da Azerbaycan’ın yanında durmaya devam edecektir."

ALİYEV: TAHRAN'DAN ÖZÜR BEKLİYORUZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Nahçıvan'a yönelik saldırıyı "terör eylemi" olarak niteleyerek, Tahran yönetiminin özür dilemesini ve konuya açıklama getirmesini istedi.

BAKAN FİDAN'DAN KRİTİK TEMAS

Bakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Nahçıvan’a yapılan saldırı ele alındı.

"NAHÇIVAN'A İHA FIRLATMADIK"

İran Genelkurmay Başkanlığı, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne İran tarafından insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını belirterek, "Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasında bulundu.

İRAN: CAN KAYBI 1230'A YÜKSELDİ

İran Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD ve İsrail'in saldırıları sonucunda yaşamını yitirenlerin sayısının 1230’a yükseldiği kaydedildi.

RUSYA: İRAN'A SALDIRI TEHLİKELİ

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının benzeri görülmemiş, temelsiz ve çok tehlikeli bir savaş olduğunu bildirdi.

'SAVAŞ EYLÜL AYINA KADAR SÜREBİLİR'

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM tarafından yapılan açıklamada İran'daki savaşın önümüzdeki eylül ayına kadar sürebileceği belirtildi.

CENTCOM, İran’a yönelik operasyonlara destek vermek amacıyla Florida eyaletindeki Tampa kentinde bulunan karargâhına daha fazla askeri istihbarat subayı gönderilmesini Pentagon’dan talep etti. Politico tarafından elde edilen bir bildiriye göre söz konusu görevlendirmelerin en az 100 gün, muhtemelen Eylül ayına kadar sürmesi planlanıyor.

ABD yönetiminin İran’la yürütülen savaş kapsamında ek istihbarat personeli talep ettiğine dair ilk bilinen çağrı bu oldu. Bu durum, Pentagon’un operasyonlar için Başkan Donald Trump’ın başlangıçta öngördüğü dört haftalık takvimin ötesine uzanabilecek bir hazırlık için şimdiden kaynak ayırdığını gösteriyor.

Normalde ABD ordusunun askeri operasyonlarından önce ayrıntılı şekilde planlanan insan gücü ve lojistik desteğin hızla artırılması, Trump yönetiminin İsrail ile birlikte Cumartesi günü başlattığı savaşın geniş çaplı sonuçlarını tam olarak öngöremediğine işaret ediyor.

RUTTE: TÜRKİYE'DE FÜZE DÜŞÜRÜLMESİ CİDDİ BİR OLAY

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'den düşürülen füze ile ilgili açıklama geldi. Rutte, "Türkiye'de füze düşürülmesi ciddi. Olay, NATO'nun tetikte olduğunu gösteriyor" dedi. Rutte, "Bunu açıkça kınıyoruz. Bildiğiniz gibi NATO hava füze savunması bunu etkisiz hale getirebildi. Ayrıca bu bizim NATO topraklarının her karışını savunacağımıza dair açık bir kanıt. Ordumuz sürekli olarak bunu takip ediyor. Ama elbette bu ciddi bir durumdu ve kesinlikle kınanmalıdır" dedi.

Rutte: Madde 5 burada yürürlükte değil ve kimse bundan söz etmiyor. En önemli nokta, rakiplerimizin dün NATO’nun ne kadar güçlü ve dikkatli olduğunu görmüş olmaları. NATO çok güçlü ve çok dikkatli.

KATAR'DA 6 YARALI

İran'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi şehrindeki ABD üsleri ve büyükelçiliğine yönelik düzenlediği saldırıda 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

KATAR'DAN FÜZE SALDIRISINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Katar Savunma Bakanlığı, Katar’ın bir füze saldırısına maruz kaldığını duyurdu. Açıklamada, "Hava savunma sistemleri füze saldırısını engellemektedir." denildi. Bakanlık ayrıca vatandaşlara, ülkede yaşayanlara ve ziyaretçilere sakin olmaları, güvenlik makamları tarafından yayımlanan resmi talimatlara uymaları, söylentilerden kaçınmaları ve yalnızca resmi kanallar aracılığıyla paylaşılan bilgilere güvenmeleri çağrısında bulundu.

ABD'YE AİT F-15 SAVAŞ UÇAĞI DÜŞTÜ

İsrail’de yayın yapan Kanal 14 televizyonu, ABD’ye ait bir F-15 savaş uçağının İran’ın batısında düştüğünü bildirdi. Kanalın haberine göre, uçak yere çarpmadan önce mürettebat paraşütle atladı. Mürettebatın İran topraklarında kaldığı ifade edildi. Haberde, daha sonra ABD ve İsrail güçlerinden oluşan ortak bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla mürettebatın kurtarıldığı öne sürüldü.

İRAN'A AİT İHA NAHÇIVAN HAVAALANI'NA DÜŞTÜ

İran'a ait İHA ve füzeler, Nahçıvan Havaalanı'na düştü. Havaalanı İran sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta...

Azerbaycan'dan gelen açıklamada düşen İran İHA'sının 2 kişiyi yaraladığı belirtildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili, "Nahçıvan'a İran'dan İHA saldırıları düzenlendi. Cevap hakkımız saklıdır." açıklamasında bulundu.

İRAN'IN ŞAHİD KOZU ABD'Yİ PANİKLETTİ

Trump yönetimi yetkililerinin, ABD Kongresi’nde milletvekillerine kapalı kapılar ardında verdiği brifingde İran’ın Shahed (Şahid) saldırı dronlarının büyük bir tehdit oluşturduğunu ve ABD hava savunma sistemlerinin bu araçların tamamını engelleyemeyeceğini söylediği bildirildi.

CNN International'in haberine göre, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile Genelkurmay Başkanı Dan Caine, İran dronlarının beklenenden daha büyük bir sorun yarattığını kabul etti.

Habere göre iki kaynak, bu insansız hava araçlarının balistik füzelere kıyasla daha alçaktan ve daha yavaş uçtuğunu, bu nedenle hava savunma sistemlerinden kaçma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

ABD'DEN İSRAİL'E: SONUNA KADAR GİDİN

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, ABD'li mevkidaşı Pete Hegseth ile yaptığı görüşmede Washington’ın saldırılara tam destek verdiğini belirtti. Katz, Hegseth’in kendisine "Sonuna kadar devam edin, yanınızdayız" dediğini aktardı.

ERAKÇİ: ABD DENİZDE VAHŞET GERÇEKLEŞTİRDİ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesine ait Dena Fırkateyni'ni "uluslararası sularda ve uyarı yapılmadan vuran ABD'nin denizde bir vahşet gerçekleştirdiğini" belirtti. Erakçi, ABD merkezli X sosyal medya platformundan konuya ilişkin açıklama yaptı.

"ABD, İran kıyılarından 2 bin mil uzakta denizde bir vahşet gerçekleştirdi." diyen Erakçi, "Hindistan Donanması’nın konuğu olan ve yaklaşık 130 denizci taşıyan Dena Fırkateyni, uluslararası sularda hiçbir uyarı yapılmadan vuruldu. Şunu unutmayın, ABD, oluşturduğu bu emsalden dolayı acı bir şekilde pişman olacaktır." ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, dünkü açıklamasında, Güney Asya ülkesi Sri Lanka açıklarında İran fırkateyninin, denizaltıdan atılan bir torpidoyla vurularak batırıldığını duyurmuştu.

HEGSETH: İRAN’DAKİ İLKOKULDAKİ SALDIRI SORUŞTURULUYOR

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD ve İsrail'in İran'ın Hürmüzgan eyaletindeki bir ilkokula düzenlediği saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldığını söyledi. Hegseth, basına yaptığı açıklamada, Minab kentindeki "Şeceretü’t-Tayyibe Kız İlkokulu" saldırısına dair konuştu. ABD ve İsrail'in saldırısında ilkokulun bombalanmasına ilişkin sorulan soruya karşılık Hegseth, "Söyleyebileceğim tek şey, olayı soruşturduğumuzdur." yanıtını verdi. Hegseth, ABD ordusunun "sivil hedefleri hiçbir zaman hedef almadığını" savundu.

İSRAİL'DE BEN GURION HAVALİMANI'NDA UÇUŞLAR BAŞLIYOR

İsrail’de hava sahasının kademeli olarak yeniden açılmasıyla birlikte Tel Aviv’deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’nda uçuşların yeniden başlayacağı bildirildi. İsrail Jeruselam Post gazetesinin haberine göre, ülkenin iki küçük hava yolu şirketinden biri olan Israir, perşembe günü Roma, Berlin, Atina, Batum ve Rovaniemi’den Ben Gurion Havalimanı’na beş uçuş gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı. Israir ile birlikte Arkia’nın da havalimanına uçuşları yeniden başlatacağı belirtildi.

İsrail’in iki hava yolu şirketi Israir ile Arkia, ülke hava sahasının bugün kademeli olarak yeniden açılmasının beklendiğini ve bu kapsamda Ben Gurion Havalimanı’na uçuşların yeniden başlayacağını duyurdu. Uçuşlara ilişkin ilk aşamada havalimanına saatte yalnızca bir yolcu uçağının inişine izin verileceği kaydedildi.

İRAN: TÜRKİYE TOPRAKLARINA FÜZE ATMADIK

İran Genelkurmay Başkanlığı: Türk topraklarına herhangi bir füze ateşlediğimizi reddediyoruz ve dost komşumuz Türkiye'nin egemenliğine saygı duyuyoruz.

İRAN'DAN İSRAİL'E YENİ FÜZE SALDIRISI

İsrail ordusu, ABD ile ortak saldırılar düzenledikleri İran'dan yeni füze misilleme saldırılarının düzenlendiğini bildirdi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran'dan İsrail'e doğru füzelerin fırlatıldığının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, savunma sistemlerinin füzeleri engellemek için çalıştığı kaydedildi. Tehlikenin bulunduğu bölgelerde cep telefonlarına İran'dan yapılan füze saldırısına ilişkin uyarı mesajları gönderildiği vurgulanan açıklamada, alarmların çaldığı bölgelerdeki halka sığınaklara gidilmesi uyarısı yapıldığının altı çizildi.

Israel Hayom gazetesinin haberinde de İran'dan İsrail'e 4 füzenin fırlatıldığı ifade edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamalarda, İran'dan İsrail'e doğru gece saatlerinde 4. füze misilleme saldırısının düzenlendiği ve hava savunma sistemlerinin füzeleri engellemek için çalıştığı aktarıldı. İsrail basınında çıkan haberlerde de İran'dan düzenlenen saldırıların ülkenin orta kesimini hedef aldığı ve Kudüs'te uyarı alarmlarının çaldığı kaydedildi.

TAHRAN’DA ŞİDDETLİ PATLAMALAR

İran basını, başkent Tahran’da hava savunma sistemlerinin faaliyete geçtiğini, patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

'GÜNEY KIBRIS'I VURAN DRON İRAN'DAN KALKMADI'

İngiltere Savunma Bakanlığı, 2 Mart’ta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) İngiliz üssü Akrotiri’yi vuran dronun İran’dan kalkmadığını açıkladı. İngiltere Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Orta Doğu’daki faaliyetlerine ilişkin bilgileri paylaştı. Açıklamada Orta Doğu’daki İngiliz çıkarları ve müttefiklerini korumak için F-35B ve Typhoon jetlerinin bölgede gece boyu uçuşlar gerçekleştirdiği ifade edildi.

Kaynak: AA-DHA-İHA-ANKA