Filipinler ile Kanada arasında 'çöp' krizi

Filipinler, Kanada’daki diplomatlarını geri çağırdı.

Filipinler ile Kanada arasında 'çöp' krizi

Filipinler ile Kanada arasında ‘savaş tehdidine’ kadar varan çöp krizi sürüyor. Çöplerini geri alması için Kanada’ya 15 Mayıs’a kadar süre tanıyan Filipinler, bu sürenin dolmasının ardından büyükelçisini geri çekti.


Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kanada’nın 2013 – 2014 yılları arasında gönderdiği çöp dolu konteynerları geri alması için son tarih olan 15 Mayıs’ı kaçırdığını belirterek, Filipinler’in Kanada büyükelçisini ve konsolosları geri çağırdığını, diplomatların birkaç gün içinde geri dönmesini beklediklerini ve Kanada çöplerini geri alana kadar Kanada’da düşük bir diplomatik varlık göstereceklerini açıkladı.

Öte yandan Manila’daki Kanada Büyükelçiliği’nin konu ile ilgili yorumda bulunmadığı belirtildi.

Yerel medyaya yer alan haberlere göre, Kanada 2013-2014 yılları arasında Filipinler’e ‘geri dönüştürülmesi için plastik’ etiketli olan 69 konteyner göndermiş ve Filipinler başkenti Manila’ya ulaşan konteynerların aslında evsel atık, plastik şişe ve çantalar, gazeteler ve kullanılmış yetişkin bezleri ile dolu olması ülkeyi şoka uğratmıştı.

Geçen ay ise Kanada’nın yıllardır çöp dolu konteynerları geri almaması üzerine yorum yapan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Kanada’yı ‘savaşla’ tehdit ederek, “Kanada’ya savaş açabiliriz. Çöplerini geri vereceğim, ne olursa olsun!” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Kanada