'S-400'ler ertelenecek' iddiasına Ankara'dan yalanlama

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "S-400'ler erteleniyor" iddiası hakkında konuştu.

'S-400'ler ertelenecek' iddiasına Ankara'dan yalanlama

ABD’nin Türkiye’den Rus yapımı S-400 füzelerinin temmuzda planlanan sevkıyatını ertelemesini istediği iddiasına Ankara’dan yalanlama geldi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin ‘S-400 anlaşmasının tatbikatı yolunda herhangi bir sıkıntı duymadığını’ söyledi, “Rusya Federasyonu ile imzaladığımız anlaşmaya sadık olarak bunu sürdürüyoruz” dedi.

Bozkır, bugün hem ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ile hem de Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile görüştü. Görüşmelerin ardından bir gazeteciden gelen “S-400 tartışması devam ediyor. Bugün de Reuters’in, S-400 alımının ertelendiği yönünde iddiası vardı. Bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“S-400 konusu Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili attığı bir adımdır. 10 yıllık bir süre zarfında Amerika, İtalya, Fransa ve Çin ile yapılan görüşmeler sonrasında Rusya Federasyonu’yla bir anlaşma imzalanmıştır. Türkiye, bu anlaşmayı imzalarken duyduğu bütün güveni muhafaza etmektedir. S-400 anlaşmasının tatbikatı yolunda herhangi bir sıkıntı duymamaktadır. Bizim, ABD ile S-400 alımından dolayı doğan bazı sıkıntılar mevcut. Bunu da sabahleyin ABD’nin maslahatgüzarı ziyaretime gelmişti, orada da söyledim, bizim amacımız konuşarak ve sorunlara çözüm bularak ilerlemektir. S-400 alımı ne NATO ittifakına ne ABD’ye karşı bir harekettir. Tamamen Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili bir konudur. O nedenle de Rusya Federasyonu ile imzaladığımız anlaşmaya sadık olarak bunu sürdürüyoruz.”

Yerhov ise S-400’ler konusunda ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini’ belirtti. Erdoğan’ın, “anlaşmanın yapıldığını ve uygulamada olduğunu” belirttiğini aktaran Yerhov, Türk basını ve Türk kamuoyunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, böyle aşikar açıklamasına güvenmesi gerektiğini kaydetti.

Etiketler
Ankara TBMM