Mueller raporu yayımlandı: 'Oyun bitti'

Donald Trump ve seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla işbirliği yapıp yapmadığını soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller'in raporu bugün kamuoyuna açıklandı.

Mueller raporu yayımlandı: 'Oyun bitti'

ABD Başkanı Donald Trump ve seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla işbirliği yapıp yapmadığını soruşturan eski FBI Başkanı ve özel yetkili savcı Robert Mueller'in raporu bugün kamuoyuna açıklandı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; raporun açıklanması öncesi bir basın toplantısı düzenleyen ABD Adalet Bakanı William Barr, raporda bu yönde bir kanıt olmadığını söyledi.

William Barr, raporda Rusya'nın 2016'daki başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığının "teyit edildiğini" belirtti.

Barr, soruşturma raporunda, Trump'ın adaletin tesisini engellemeye çalıştığı iddialarına konu olan 10 olayın da incelendiğini ancak Mueller'in Trump'ın bu suçu işlediğine dair yeterli kanıta sahip olmadığı sonucuna vardığını kaydetti. William Barr şunları kaydetti:

"Beyaz Saray, soruşturmasında özel savcıyla tam işbirliği yaptı. Kampanya ve Beyaz Saray belgelerine engelsiz erişim sağladı. Üst düzey danışmanlarını özgürce ifade vermeye yönlendirdi ve hiçbir muafiyet talebinde bulunmadı."

ABD Adalet Bakanı Barr, Mueller'in Kongre'de ifade vermesine hiçbir itirazı olmadığını vurguladı.

Barr ayrıca, rapordan hiçbir bölümün Beyaz Saray'ın isteğiyle çıkartılmadığını söyledi.

Trump: Oyun bitti

ABD Başkanı Trump, Barr'ın basın toplantısının sona ermesinden kısa sonra bir Twitter mesajı paylaştı.

Trump'ı sisler arasında gösteren fotoğrafın üzerinde "İşbirliği yok, adaleti engelleme yok. Nefret edenler ve radikal sol demokratlar için OYUN BİTTİ" yazıyor.

Trump sık sık soruşturmayı bir "cadı avı" olarak nitelendirmişti.

Demokratlar öfkeli

Demokratlar ise raporun yayımlanması öncesi Barr'ı, "Başkan Donald Trump lehine bir medya kampanyasına girişmekle" suçlamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, Barr'ın uzun süredir beklenen raporun yayımlanmasından önce basın toplantısı düzenlemesini, "Gerçeklerin konuşulmasına izin vermiyor" diyerek eleştirmişti.

Jerry Nadler, Robert Mueller'e bir mektup gönderdiğini ve kendisinden mümkün olan en kısa sürede Komisyon'da ifade vermesini istediğini söyledi.

Nadler, Amerikan halkının Mueller'in bulgularını daha iyi anlaması gerektiğini belirtti.

Mueller Raporu nedir?

22 ay süren soruşturma sonucu yayımlanan raporda, Rusya ve Trump'ın 2016 seçimlerindeki kampanya ekibi arasındaki işbirliği iddiaları inceleniyor.

Robert Mueller'in soruşturması, ABD istihbarat kuruluşlarının Rusya'nın seçimi Trump lehine etkilemeye çalıştığı kaygılarından sonra 2017'de başlatılmıştı.

Soruşturmada, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'e yönelik soruşturmanın sona erdirilmesini isteyen ve daha sonra FBI Başkanı James Comey'yi görevden alan Trump'ın, adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığı da incelendi.

Flynn, daha sonra Rusya ile temasları konusunda FBI'a yalan söylediğini kabul etmişti.

Trump'ın üst düzey altı eski danışmanından biri ve aralarında 12 Rus vatandaşının da bulunduğu diğer 30 kişiye, soruşturma sonucu suçlama yöneltilmişti.

Neler biliyoruz?

Kamuoyu bugüne dek sadece, ABD Adalet Bakın Barr'ın yayımladığı 4 sayfalık özeti gördü.

Özette, Mueller'in vardığı başlıca sonuçlar açıklanıyor. Bunlardan biri, Trump'ın 2016 başkanlık seçimi kampanyasına Rusya ile işbirliği yapmadığı, diğeri ise "adaletin tesisini engellediği" suçlamasından tam anlamıyla aklanmadığı.

Barr, "Bu rapor, Başkanın suç işlediği sonucuna varmamakla birlikte, kendisini tam olarak aklamıyor da" demişti.

Birçok kişi, raporun tümünün yayımlanmasıyla bu sözlerin tam olarak ne anlama geldiğini anlamayı umuyor.

Ama bu çok kolay olmayabilir. Rapordan bazı bölümler çıkartıldı ve neden çıkartıldığını göstermek için farklı renkler kullanılacak.

BBC Kuzey Amerika Editörü Jon Sopel, "Bir rapordan çok boyama kitabına benzeyebilir" diyor.

Mueller raporu yayımlandı: 'Oyun bitti' - Resim : 1

Etiketler
Donald Trump Rusya Savcı Seçim