7 aylık hamileyken El Nusra kaçırmıştı! O gazeteci ilk kez konuştu

Suriye'de 2015 yılında El Nusra militanları tarafından kaçırılan Filistin kökenli Alman gazeteci ve belgeselci Janina Findeisen, kurtarıldıktan sonra ilk kez konuştu.

7 aylık hamileyken El Nusra kaçırmıştı! O gazeteci ilk kez konuştu

Suriye’de El Nusra ile bağlantılı militanlar tarafından Ekim 2015’te kaçırılıp rehineyken doğum yapan Filistin kökenli Alman gazeteci-belgeselci Janina Findeisen, 2016 yılında kurtarılmasının ardından ilk kez konuştu.

Kaçırıldığında hamile olduğunu söyleyen Findeisen, “Benden şüphelenselerdi, öldürüleceğimi biliyordum” dedi.

Kaçırıldığında 7 aylık hamile olan ve rehineyken bir erkek çocuk dünyaya getiren Findeisen, ilk röportajını Süddeutsche gazetesine verdi. Röportajdaki önemli başlıklar ise şöyle:

‘EKİM 2015’TE SURİYE’YE GEÇTİM’

“Benden şüphelenselerdi, iş o noktaya gelseydi kameranın önünde kafamı keseceklerinin tümüyle bilincindeydim” diyen gazeteci-belgeselci, Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’ne katılmış eski bir okul arkadaşıyla mülakat yapmak için Ekim 2015’te Suriye’ye geçtiğini, yanında ne cep telefonu ne de takip cihazı bulunduğunu anlattı.

‘ONLARIN HİKÂYELERİNİ FARKLI ANLATABİLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM’

Kimliğini korumak için mülakatta Laura diye söz ettiği eski okul arkadaşından güvenlik garantisi aldığını aktaran Findeisen, “Hamilelik nedeniyle kendimi baskı altında hissediyordum. Hâlâ çalışabilirken bu hikâyeyi anlatmak istiyordum ve doğumdan sonrasını beklemek istemiyordum. O zaman hayatımın en büyük hatasını yaptığımın farkında değildim” diyerek şöyle devam etti:

“Medyada ya İslamcı propaganda ya da terör basmakalıpları var. Onların hikâyelerini farklı anlatabileceğimi düşünmüştüm.”

‘HOŞ, İNSANİ TİPLER OLMADIKLARI BELLİYDİ’

Güvenli şekilde Suriye’nin kuzeyine geçen ve Laura ile 8 gün geçiren kadın belgeselci, Suriye’den ayrılmaya kalktığında ise cihatçı militanlar tarafından pusuya düşürüldüğünü belirtti. Kaçırılmasında arkadaşının bir rolü olduğuna inanmadığını söyleyerek “Bence onu da aldattılar” dedi.

Kendisini rehin alanların bunun siyasi bir kaçırma olmadığını, tüm istediklerinin fidye parası olduğunu söylediklerini aktaran Findeisen, şöyle devam etti:

“İlk gece militanlardan birinin eşine hamile olduğumu söyledim, o sırada ağlıyordum, o da erkeklerin bana bir zarar vermeyeceğine dair söz verdi.”

“Birkaç rahatsızlık verici durum oldu, ama göreceli olarak iyiydim. Aynı zamanda bunların hoş, insani tipler olmadıkları apaçık ortadaydı.”

‘KADIN JİNEKOLOĞU GETİRMEK İÇİN KOCASINI KAÇIRDILAR’

Doğum tarihi yaklaştıkça kendisini hastaneye götürmeleri umuduyla sancı taklidi yaptığını, ama militanların kendisine jinekolog getirdiklerini, kadın jinekoloğu gelmeye zorlamak için doktor kocasını kaçırdıklarını daha sonra öğrendiğini anlatan Findeisen, sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirmesinin ardından militanların kendisine oyuncak ayı, çikolata ve çocuk bezi verdiklerini kaydetti.

‘FİDYE İDDİALARI DOĞRU DEĞİL’

Yaklaşık bir yıl sonra oğluyla birlikte serbest bırakılıp Alman hükümet yetkililerine teslim edilen belgesel filmci, bunun için 5 milyon euro fidye verildiği iddialarına karşılık o dönemde Alman yetkililerin kendisine bırakılması için para ödenmediğini söylediğini aktardı.

‘GÜVENLİK GARANTİSİNİN İHLALİ NEDENİYLE BIRAKILDIM’

Cihatçıların şeriat mahkemesinin kaçırılmasının eski okul arkadaşının bağlı olduğu grubun verdiği güvenlik garantisinin ihlali anlamına geldiğine hükmettiğini, bunun sonucunda bırakıldığını anlatan Findeisen, Suriye’ye geri dönmeyeceğini ve diğer savaş bölgelerini buralardan daha iyi haber geçen meslektaşlarına bırakacağını söyledi.

Alman kadın gazeteci Türkiye’ye giriş yaptığında, Nusra, ‘Findeisen’ın kaçırılmasıyla kendilerinin hiçbir ilgisinin bulunmadığı, şeriat mahkemesinin de güvenlik garantisi verildiği için korunması gerektiğine hükmettiği, bulunduğu hapishaneyi tespit edip basarak kurtardıklarına dair’ açıklama yayımlamıştı.

Etiketler
Filistin Suriye