İngiltere'yi ikiye bölen IŞİD'li kadın doğum yaptı

2015'te Londra'dan Suriye'ye kaçıp IŞİD'e katılan, SDG kampında Times gazetesi ile gerçekleştirdiği söyleşide eve dönmek istediğini anlatan İngiliz vatandaşı Şamima Begüm doğum yaptı.

İngiltere'yi ikiye bölen IŞİD'li kadın doğum yaptı

2015’te Londra’dan ayrılıp IŞİD’e katılan, geçen hafta Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki bölgeye geçen ve Times gazetesi ile burada yaptığı söyleşide ‘pişman olmadığını ama çocuğunu büyütmek için İngiltere’ye dönmek istediğini’ söyleyen 19 yaşındaki Şamima Begüm doğum yaptı.

İngiltere’deki ailesinin avukatı, Begüm’ün SDG kontrolündeki kampta bir erkek bebeği dünyaya getirdiğini açıkladı.

Ailenin kızlarıyla henüz doğrudan temas kurmadığını belirten avukat Tasnime Akunjee, kendilerine bu yönde bilgi verildiğini söyleyerek “Anladığımız kadarıyla kendisi ve bebeğin sağlık durumu iyi” dedi.

‘KESİK BAŞLAR GÖRDÜM, PİŞMAN DEĞİLİM’ DEMİŞTİ

Begüm, IŞİD’in Suriye-Irak sınırında sıkıştığı Bağoz’dan SDG bölgesine geçmiş, kaldığı kampta Times gazetesine söyledikleri ile büyük tartışma yaratmıştı. Bugün 19 yaşında olan Begüm, IŞİD’e katıldığı için pişman olmadığını vurguluyor, çöp kutularında kesik başlar gördüğünü anlatıyor ve bebeğinin geleceği için İngiltere’ye dönmek istediğini söylüyordu.

Yakalanan yabancı IŞİD savaşçıları arasındaki vatandaşlarını geri almakta isteksiz olan İngiliz hükümeti ise Begüm’ün dönmesine sıcak bakmamıştı. İçişleri Bakanı Sajid Javid, “Benim mesajım açık. Eğer yurtdışında terör örgütlerini desteklediyseniz, dönüşünüzü engellemek konusunda tereddüt etmem” ifadelerini kullanmıştı.

AVUKAT: ARTIK BİR BEBEK SÖZ KONUSU

Şimdi ise bu durum değişiyor. Begüm’ün ailesinin kızlarını ve torunlarını İngiltere’ye döndürmek için hükümete dava açmaya hazırlandığı belirtilirken, avukat Akunjee de hükümet üzerindeki baskıyı artırdı. Akunjee, “Artık, o kamptan çıkarıp İngiltere’ye döndürmek istediğimiz masum bir erkek bebek de söz konusu. İngiliz hükümetinin, içişleri bakanının sözlerine rağmen, bebeğin alınması için gereken her çabayı göstermesini istiyoruz” dedi. Bir hukukçu olan İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Wright da, ülkenin kendi vatandaşlarını geri almakla yükümlü olduğunu söyledi.

15 yaşında olduğu 2015 yılında iki arkadaşıyla Türkiye üzerinden Suriye’ye giden Bangladeş kökenli Britanya vatandaşı Begüm, Rakka’ya ulaşmasından 10 gün sonra Hollandalı bir IŞİD’ci ile evlenmişti. Times gazetesi ile söyleşisinde iki çocuğunun öldüğünü, üçüncü çocuğunun sağlığını korumak için eve dönmek istediğini anlatmıştı.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump da, SDG kontrolündeki kamplarda bulunan yabancı pasaportlu kişilerin ülkeleri tarafından alınıp yargılanması çağrısı yaptı. Trump, Avrupa’ya üstü pek de kapalı olmayan bir tehdit savurarak, ‘IŞİD’in yakalanan yabancı savaşçılarının kendi ülkelerine dönmesi gerektiğini, yoksa bu kişileri serbest bırakmak zorunda kalacağını’ söyledi.

Etiketler
İngiltere IŞİD Londra Suriye