Venezuela, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti! 72 saat süre...

Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio, kendini geçici Devlet Başkanı ilan etmiş, ABD Başkanı Donald Trump ise Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamıştı. Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ilk açıklama geldi.

Venezuela, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti! 72 saat süre...

Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido, kendisini ülkenin geçici başkanı ilan ederken ABD’den destek gecikmedi.

Donald Trump, Guaido’yu ülkenin meşru lideri olarak tanıdığını açıkladı. Başkanlık sarayının önünde kendisini destekleyenlere açıklama yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Darbeye hayır, müdahaleciliğe hayır” dedi.

Maduro ayrıca ABD hükümetiyle tüm diplomatik ve siyasi ilişkileri kesme kararı aldığını belirterek "Diplomatik delegasyonlarının ülkeyi terk etmeleri için 72 saati var" dedi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ertan Erol, gelişmelerin “ABD ve Venezuela sağı tarafından itina ile planlandığına” dikkat çekti.

ABD DAHA ÖNCE ORDUYU "GÖREVE" ÇAĞIRMIŞTI

Daha önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela’da Ulusal Meclis’in tek meşru kurul olduğunu iddia etmiş ve orduya “Hukukun üstünlüğü ve anayasal düzeni koruma” çağrısı yapmıştı. Bolton’un bu açıklaması darbe çağrısı olarak yorumlanmıştı.

35 yaşında Guaido bugün bu sürecin devamı olarak gelişen olayların sonunda başkent Caracas’ta yaptığı açıklamada ordunun yeni seçimlerin ilan edilmesi konusunda vereceği destekle geçici başkanlık görevini üstlenebileceğini açıkladı. Guaido, halka sokaklara çıkma çağrısı yaptı.

ABD'NİN "MEŞRU LİDERİ" GUAİDO

Trump’tan konuya dair yapılan açıklamada Guaido ülkenin “meşru lideri” olarak tanımlandı ve “Venezuela halkı Maduro’ya karşı cesaretle sesini yükseltti, özgürlük ve hukukun üstünlüğünü talep etti” denildi. Trump, “Gayrimeşru Maduro rejimini Venezuela halkının güvenliğine karşı tüm tehditlerden direkt sorumlu tutuyoruz” ifadesini kullandı.

CNBC: BEYAZ SARAY, VENEZUELA İÇİN ASKERİ SEÇENEĞİ MASAYA YATIRDI

ABD merkezli CNBC kanalı, Beyaz Saray'ın Venezuela için askeri seçeneği masaya yatırdığını aktardı.

GUAİDO'YA DESTEKLERİNİ AÇIKLAYAN ÜLKELER

ABD ve Kanada’nın ardından Peru, Arjantin, Kolombiya, Brazilya, Şili ve Paraguay da muhalefet liderini geçici devlet başkanı olarak tanıdığını belirtti.

MADUROYA DESTEKLERİNİ AÇIKLAYAN ÜLKELER

Maduro’ya ilk destek açıklaması Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’ten geldi. Molares, Twitter’dan Venezuela lideri Maduro’ya destek çağrısında bulundu. Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kendisini arayıp destek mesajını ilettiğini söyledi. Ayrıca Rusya, Meksika ve Küba da Maduro'ya desteklerini açıkladı.

CARACAS'TA ON BİNLERCE KİŞİ TEPKİ İÇİN SOKAKTA

TeleSUR, başkent Caracas'ta on binlerce kişinin düzenlendiği mitingle Guaido'nun yasa dışı başkanlık deklarasyonuna ve ABD'nin müdahale girişimine tepki gösterdiğini duyurdu.

AB'DEN GUAİDO'YA DESTEK

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip." açıklamasında bulundu

MADURO: ABD HÜKÜMETİYLE TÜM DİPLOMATİK VE SİYASİ İLİŞKİLERİ KESME KARARI ALDIM

Yaşananlar üzerine Başkanlık sarayının önünde kendisini destekleyenlere açıklama yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Venezuela halkı, 'Darbeye, müdahaleciliğe, imparatorluğa hayır' diyor. Burada teslim olan hiç kimse yok. Biz mücadeleye, barışın ve ilerlemenin zaferine doğru gidiyoruz." dedi.

Maduro, "Başkanı sadece halk seçer. Uluslararası burjuva medya sizi, halkımızı görmüyor. Ama biz buradayız, devrimci halk." ifadelerini kullandı.

Maduro konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Venezuelalılar, Washington, Venezuela’ya başkan belirleyebileceğini düşünürken sessiz kalabilir miyiz? Biz, devrimci Hugo Chavez’in ülkesiyiz. Daha önce de söyledim, ABD hükümeti Venezuela’ya kukla bir yönetim yerleştirmek istiyor.

Çok ileri gittiler. Emperyalist ABD hükümetiyle tüm diplomatik ve siyasi ilişkileri kesme kararı aldım. Dışarı! Hepsi gidebilir.

Venezuela’yı sivil krize, şiddetin yaşanabileceği bir krize sürüklemeye çalışmak, ABD’de iktidarı elinde bulunduran hükümet ve aşırılıkçılar için büyük bir sorumsuzluktur.

İmparatorlukla tüm diplomatik ilişkileri kesiyorum. Diplomatik delegasyonlarının ülkeyi terk etmeleri için 72 saati var.

Venezuela’yı Washington’dan yönetmek istiyorlar. Washington’un emirlerini uygulayan kukla bir yönetim mi istiyorsunuz? Venezuela’yı Bogota’dan yönetmek istiyorlar. Kendimizi oligarşinin kölesi haline mi getireceğiz?

Venezuela saygındır. Ne darbe ne müdahalecilik. Venezuela barış ve ilerleme istiyor.

Venezuela Savunma Bakanı: Silahlı kuvvetler, anayasayı ve egemenliği savunacak

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Venezuela milli ordusunun ülkenin anayasasını ve milli egemenliğini savunacağını belirterek, 'dayatılan bir Devlet Başkanını' kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Etiketler
Venezuela Donald Trump