Muhalefet lideri kendini devlet başkanı ilan etti! Trump tanıdı...

Venezuela'da muhalif lider Juan Guadio, kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek, yemin etti.

Muhalefet lideri kendini devlet başkanı ilan etti! Trump tanıdı...

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’daki son duruma dair yazılı açıklamada bulundu.

Trump, açıklamasında, “Bugün resmi olarak Venezzuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyorum. Venezüella halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasal yolları harekete geçirdi. Dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır” ifadelerini kullandı.

‘ABD SİYASİ VE EKONOMİK GÜCÜNÜ KULLANACAK’

ABD’nin siyasi ve ekonomik gücünü Venezuela’da demokrasinin restorasyonu için kullanmaya devam edeceğini ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido’yu tanımaları çağrısında bulundu.

Trump, ABD’nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Guaido’nun dün paylaştığı bir açıklamaya atıfta bulunan Trump, “Şiddet gaspçının silahıdır, bizim tek net adımımız ise özgür ve demokratik bir Venezüella için birlikte ve güçlü durmaktır” ifadesini kullandı.

ABD’DEN SONRA KANADA

Kanada hükümetinden bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Kanada’nın, Venezuela muhalefeti lideri Juan Guaido’yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi.

Durumun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmamasını talep eden hükümet yetkilisi konuya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Kanada’nın bu adımının, ABD hükümetinin, seçimleri kazanarak 2. dönemine başlayan Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya karşı benzer bir karara imza atmasından sadece dakikalar sonra gelmesi dikkatlerden kaçmadı.

PARAGUAY DA KERVANA KATILDI

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Venezzuela muhalefet lideri Juan Guaido’yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıyacağını duyurdu.

BREZİLYA’NIN YENİ HÜKÜMETİ DE TANIDI

Brezilya’da yeni seçilen Bolsonaro hükümetinin yaptığı açıklamada Guaido’nun ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanındığı açıklandı.

MADURO, DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAZANMIŞTI

Ülkede 20 Mayıs’ta gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimini yüzde 68’le ilk turda kazanan ve ülkesini 2025 yılına kadar yönetecek Maduro için geçtiğimiz günlerde başkent Caracas’taki Yüksek Adalet Mahkemesinde yemin ederek görevine başlamıştı.

Etiketler
Venezuela Muhalefet