Erdoğan ve Putin'den görüşme sonrası 'Suriye' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Erdoğan ve Putin ortak açıklama yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sona erdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 50 dakika sürdü.

GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Görüşme öncesi konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Değerli dostum Erdoğan, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bu noktaya gelmesi sizin katkılarınızla olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sık sık görüşmelerimizin sonucunu alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum sizin bu ilişkilerin gelişmesine ne kadar katkı sağladığınızı biliyoruz. Büyük stratejik ortaklığımız gerçekleştirilecektir." dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Değerli dostum, 2018'deki sık sık yaptığımız görüşmelerden sonra 2019'daki ilk görüşmeyi gerçekleştirmenin memnuniyeti içindeyim. Bu bölgesel güvenliği de olumlu istikamette etkiliyor. Astana süreci ile başlatmış olduğumuz üçlü zirveler; bunlarda gerçekten dünyanın ilgisini çeken görüşmelerimiz oldu. Görüşmemizle birlikte bu sürecin devamının çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle turizmdeki hakikaten gelişmeler iki ülke halkı arasında çok çok önemli kaynaşmalara neden oluyor. Tabi sizinle aramıza çok büyük hedef koyduk; 100 milyar dolarlık ticareti hedefe ulaşmak. Bu vesileyle de Kerç Boğazı'ndaki iki geminin çarpışması neticesinde ölenlere ben de rahmet diliyorum. Bunların içerisinde de malum 16 tane Türk vardı. Bu konudaki hassasiyetiniz sebebiyle de çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Putin, "Ben de tabi Türk vatandaşlarının hayatını kaybetmesi sebebiyle baş sağlığı diliyorum. Bu olay Rus karasularının dışında, tarafsız sularda gerçekleşmiştir. Bizim kurtarma ekiplerimiz yoğun şekilde olaya müdahale etmiştir. Ve oradaki insanların hayatını kurtarmak için ellerinden geleni yapmıştır." dedi.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Putin ortak açıklamada, "Üçlü Zirvenin Moskova'da yapmak istiyoruz. Suriye meselesi için kalıcı bir çözüm istiyoruz. Siyasi ve diplomatik yollarla çözüm istiyoruz. Astana formatının çerçevesinin formatın ile görüştük. Anayasa Komitesi'nin oluşturulması için de görüşüldü. Rus ve Türk diplomatlar İranlı diplomatlarla anayasa için çalıştı. Türkiyeli ortaklarımız bölgeden tehdit gelmemesi için elinden geleni yapıyor. Neler yapılabilir, bunlara değindik. Bu mücadeleyi devam ettirmeliyiz. ABD'nin askeri güçlerini çekmesinin ne şekilde Suriye'de etki yaratacak bilemiyoruz. Olumlu bir adım. Şam'ın Kürtlerle bağlantı kurmasına çaba sarf ediyoruz. Komşu ülkeler için de önemli bu.

ÜÇLÜ ZİRVE MOSKOVA'DA

Ekonomi alanında işbirliğimiz artmaktadır. Sıradaki toplantı bu sene Moskova'da yapılacak. Son olarak Erdoğan'la görüşmemizin faydalı olduğunu belirtmek istiyorum.

Suriye ve BM'den gelen bir karar yok güvenli bölgeye ilişkin. " dedi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Pazartesi Kerç Boğazı'nda 16 kişi öldü. Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. 4 Türk'ün arama çalışmaları devam ediyor. Rus yetkililerine çabalarından ötürü teşekkür ediyorum. Ekonomi, ticaret, sanayi, enerji ve kültür alanında işbirliği içindeyiz. Ekonomi alanında olumlu sonuçlar almaya devam ediyoruz. 26 milyon doları ticaret hacmimiz. Türk Akım ve Akkuyu emin adımlarla ilerliyoruz. Kültür ve Turizm yılı etkinliğini yapacağız. Geçen yıl 6 milyon Rus vatandaşını ağırladık.

Vize muafiyeti de görüşme gündemimizdi. İdlib'deki gelişmeleri değerlendirdik. Bu konuda değerlendirmelerini kıymetli dostuma ilettim. Terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor. Kimin desteklediğini biliyoruz. Ortak bir mücadelenin gereğini belirtmek isterim. Aldığımız kararları hızlıca uygulayacağız. Bilhassa Anayasa meselesi. Yaklaşık 4 milyon Suriyeliye kucak açmış bir ülke olarak bu konu bizi çok ilgilendiriyor.

Ruhani'nin de katılımıyla üçlü zirve gerçekleştireceğiz Moskova'da. Güvenli bölge konusunda başta liderler olmak üzere görüşmeler devam ediyoruz. Bizler bu tehdit oluşturan bölgelerdeki tedbirleri alma konusunda ABD olumlu bakışını ifade etti. Bu konuyla ilgili Rusya ile de herhangi bir sorunumuz yok. Bundan sonraki süreçte ilgili arkadaşlarımız sürekli görüşmek suretiyle alanlar konusundaki hassasiyetlerimizi koruyacağız. " diye konuştu.

Etiketler
Vladimir Putin Recep Tayyip Erdoğan Rusya Suriye