Venezuela'da darbe girişimi

Bir grup askerin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için harekete geçtiği duyuruldu.

Venezuela'da darbe girişimi

Venezuela'da bir grup askerin Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için harekete geçtiği duyuruldu. Kendisini Başçavuş Valdren Figueroa olarak tanıtan bir asker, Ulusal Muhafız Profesyonel Birliği'nin, Maduro’yu tanımadığını açıkladı.

Bir grup askerin başlattığı eylemin merkezi olan San José de Cotiza’da halk sokaklara döküldü.

Başçavuş Valdren Figueroa, "Anayasayı savunmamız için sokağa inmemizi istediniz, işte buradayız. Fitili ateşlememizi istediniz, ateşledik. Desteğinize ihtiyacımız var" dedi ve vatandaşların sokaklara çıkıp haklarını talep etmesini istedi.

GÖZALTINA ALINDILAR

Özel Eylem Kuvvetleri (FAES) ve Askeri Karşı Mücadele Genel Müdürlüğü (Digcim) üyeleri ise, San José de Cotiza sokaklarında protesto eden insanlara göz yaşartıcı gazla müdahale etmeye başladı.

Associated Press (AP) ajansının haberine göre, Venezuela ordusundan yapılan açıklamada, silah çalan ve subayları kaçıran ulusal muhafız birliğinden bir grubun gözaltına alındığı belirtildi.

Venezuela Savunma Bakanlığı, darbe girişimi olarak tanımladığı olaya katılan askerlerin gözaltına alındığını duyurdu.

Darbecilerle ilgili bir açıklama da Ulusal Kurucu Meclis (ANC) Başkanı Diosdado Cabello’dan geldi. Cabello, silahlı kuvvetlerin darbecileri etkisiz hale getirdiğini ve teslim aldığını açıkladı. Savunma Bakanlığından darbe girişiminin engellendiği açıklaması gelse de uluslararası ajanslar Cotiza’dan sabah 08.00 sularında hala patlama sesleri geldiğine yönelik yayınlarına devam ediyor.

Yaşanan darbe girişiminde 'halkın lideri' olarak öne çıkan 36 yaşındaki manikürcü Maria Fernanda Rodriguez adlı bir kadının uluslararası ajanslara tek tek açıklamalar yapması dikkat çekti.

Etiketler
Venezuela