Japonya'da kadın doktor adaylarına ayrımcılık skandalı büyüyor

Japonya'da yıllardır kadın doktor adayların notlarını kasıtlı olarak düşüren toplam on üniversite olduğu açıklandı.

Japonya'da kadın doktor adaylarına ayrımcılık skandalı büyüyor

Geçen aylarda 2011 yılından beri Özel Tokyo Tıp Üniversitesi'nin kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğü ortaya çıkmış ve ardından hükümet tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmayı yürüten yekililer, şimdiye kadar kadın adayların notlarını sistematik olarak düşüren on üniversite tespit ettiklerini açıkladı.

Cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçlanan on okul arasında ülkenin önde gelen tıp okullarından Özel Tokyo Tıp Üniversitesi de dahil olmak üzere Kitasato Üniversitesi, Juntendo Üniversitesi ve St Marianna Üniversitesi bulunuyor.

Eğitim Bakanı Masahiko Shibayama hayal kırıklığına uğradığını belirterek "Söz konusu üniversitelerin adayların durumuyla ilgili derhal açıklama yapmasını istiyorum" dedi.

Olayın, hükümetin kadınları iş hayatına katmaya teşvik eden bir proje başlatmasının ardından ortaya çıkması eleştrilere sebep oldu.

Ayrıca, 24 kadının özel Tokyo Tıp Üniversitesi'nin kendilerine 100 bin yen (yaklaşık 4 bin 200 TL) ödeme yapmasını istiyor.

DEKAN 'ERKEK ADAYLARA YARDIMCI OLMAK İÇİN' DEMİŞTİ

Geçen hafta Yerel Asahi gazetesine konuşan Juntendo Üniversitesi Dekanı Hiroyuki Daida, "Kadınlar zihinsel olarak erkeklerden daha çabuk olgunlaşıyor. Üniversite sınavına girilen yaşlarda kadınların iletişim becerileri de erkeklerden daha gelişmiş oluyor. Yani, bu uygulama erkek adaylara yardımcı olmak için bir önlemdi" demişti.

Tokyo Tıp Üniversitesi ise uygulamanın nedenini 'kadınların aile kurmak için meslekten uzaklaşmaları' olarak açıklamıştı.

Etiketler
Japonya Üniversite