ABD, Cemal Kaşıkçı için harekete geçiyor

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak CIA Direktörü Gina Haspel ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ı dinleyen ABD'li senatörlerin, Suudi Arabistan'a yönelik bir takım yaptırımları devreye sokmak için harekete geçti.

ABD, Cemal Kaşıkçı için harekete geçiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Amerika gezisi süresince resmi heyette kendisine eşlik eden MİT Başkanı Hakan Fidan’ın ABD senatosundaki bir grup senatörün daveti üzerine senatörleri gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin bilgilendirmesinin ardından ABD senatosu Suudi Arabistan'a yönelik bir takım yaptırımları devreye sokmak üzere çalışmalar başlattı.

Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, ABD’li senatörler, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesi dolayısıyla Suudi Arabistan'a resmi olarak bir yanıt verilmesine dair çeşitli yasa tasarılarını gündemine aldı ve Senato, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı Kaşıkçı cinayetinin suç ortağı kabul edecek bir karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.


Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker, dün MİT başkanı Fidan’ın gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısının ardından senatörlerin, üç önlemi tasarıyı Senatoya sunmayı planladıklarını açıkladı.

Bob Corker, Bob Menedez ve Todd Young gibi önemli isimlerin imzasını taşıyan taslak raporda, ilk olarak Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili olarak Veliaht Prensi kınayacak bir yasa tasarısı çıkarılmasını önerecekler.

Diğerleri ise Krallığa silah satışlarını askıya alacak bir tasarı ve Başkan Donald Trump yönetimine Yemen'de Suudiler önderliğinde yürütülen savaşa ABD'nin verdiği desteğin çekilmesi çağrısı yapacak bir kanun tasarısından oluşuyor. Diğer taraftan, Senatör Lindsey Graham, çarşamba günü Senatoya, Selman'ı cinayette suç ortağı ilan eden bir karar tasarısı sunmuştu. Bu tasarı ise senatonun gündeminde hali hazırda bekliyor.

Bu üç maddenin senatodan geçmesi durumunda Suudi Arabistan yönetiminin ciddi reformlar ve değişimlerin sinyalini vermesi gerekecek. Ancak ABD’deki siyasi kaynaklar, bahsi geçen üç maddelik tasarının Senatoda oylanmaması için bir takım lobi gruplarının devreye girdiğini ve dün itibari ile senatörlerin yakın markaja alındığı yoğun bir siyasi sürecin senatörleri beklediğini belirtiyorlar.


Siyasi kaynaklar, Trump’ın önümüzdeki birkaç gün içinde Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker’i Kaşıkçı cinayetine ilişkin Beyaz Saray’a davet edeceği ve tasarının hafifletilmesi huşunda arayış içinde olacağı iddia ediliyor.

Bob Corker, perşembe günü diğer senatörlerle müzakerelerde bulunduğu bir toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Üç ayrı tasarı üzerinde çalışıyoruz. Senatörlerin çoğu, bir şekilde Suudi Arabistan ile konuşmak ve bir mesaj vermek istiyor." diye konuştu. Bu mesajın ne kadar güçlü olacağı ise henüz net değil.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti liderleri, bu karar tasarılarını görüşeceklerine dair herhangi bir işaret vermiş değil.

ABD’li siyasi kaynaklar, bu durumda Senato'nun herhangi bir hamlesinin şimdilik sembolik olacağını ifade ediyorlar.

Ocak ayında Temsilciler Meclisi'nin başkanlığını devralacak olan Demokratlar, senatodaki karar tasarılarına benzer tasarılar sundular ve Suudi Arabistan'a sert bir yanıt vermeleri daha güçlü bir olasılık olarak görülüyor.

Temsilciler Meclisi'nin gelecek hafta Kaşıkçı konusunda istihbarat yetkililerinden bir brifing alacağı öğrenilirken, Demokratların özel bir heyet oluşturarak CIA yetkililerine çok özel sorular hazırladıkları belirtiliyor.

Etiketler
Cemal Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan Hakan Fidan Cemal Kaşıkçı