Tecavüzcünün bebeğini doğuran genç kadına 20 yıl hapis istemi

11 yaşından beri 70 yaşındaki üvey babasının sistematik tecavüzüne uğrayan genç kadının, doğurduğu çocuğa kürtaj girişiminden 20 yıl hapsi isteniyor.

Tecavüzcünün bebeğini doğuran genç kadına 20 yıl hapis istemi

Kürtajı her şartta yasaklayan, yani tecavüz ya da ensestin sonucu olsa da, kadın için hayati tehlike teşkil etse de hiçbir şekilde hamileliğin sona erdirilmesine izin vermeyen ülkelerden biri olan El Salvador'da bu durumun içinden yeni trajediler çıkıyor.

NİSAN 2017'DEN BERİ HAPİSTE

18 yaşındayken üvey babasının tecavüzü yüzünden hamile kalıp geçen yıl bir kız çocuğu dünyaya getiren Imelda Cortez, hamileliği sırasında kürtaj girişiminde bulunduğu gerekçesiyle Nisan 2017'de gözaltına alınmıştı.

Bugün başlayan davada, 11 yaşından beri 70 yaşındaki üvey babasının sistematik tecavüzüne uğrayan genç kadının 20 yıl hapsi isteniyor.

ACİL SERVİSTEN KÜRTAJ ŞÜPHESİYLE İHBAR

Yargıçlar, doktorların sunduğu tıbbi kanıtları değerlendirerek Cortez'in kasten kürtaj olmaya çalışıp çalışmadığı, çalıştıysa cinayet girişiminden mahkum edilip edilmeyeceğine karar verecek.

Annesinin evin tuvaletinde kanlar içinde bulduğu ve hastaneye yetiştirdiği Cortez hakkında acil servistekiler kürtaj şüphesiyle polise ihbarda bulunmuştu. Polis, evin tuvaletinde bebeği sağlıklı halde buldu. Buna rağmen Cortez cinayete teşebbüsle suçlandı ve hastanede bir hafta kaldıktan sonra hapishaneye yollandı.

ÜVEY BABA ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ

Cortez'i hastanede ziyaret eden üvey babası, tecavüze dair ifade verirse onu, kardeşlerini ve annesini öldürmekle tehdit etti. Bir başka hasta bunu duyup hemşireye söyledi ve o da polise bildirdi.

SAVCILAR 'BABANA ÇAMUR ATIYORSUN' DEDİ

Buna rağmen savcılar Cortez'i suçunu haklı çıkarmak için üvey babasıyla ilgili suçlama uydurmakla itham etti. Fakat DNA testleri çocuğun babasının, Cortez'in üvey babası olduğunu kanıtladı. Üvey baba hakkında hala iddianame hazırlanıyor.

IMELDA HALA PSİKOLOJİK DESTEK ALAMADI

Cortez’in avukatlarından Bertha Maria Deleón, "Bu hayatımda gördüğüm en aşırı, en skandal adaletsizlik" derken devletin Imelda'nın bir kurban olarak haklarını sürekli ihlal ettiğini, derinden sarsılan genç kadının en ufak psikolojik destekten bile mahrum bırakıldığını belirtti.

Avukat Alejandra Romero da Imelda'nın hakkında başlatılan yargı süreci karşısında umutsuzluğa kapıldığını, zira yargıdan her türlü kararın çıkabileceğini söyleyip "Yargıç tarafsızsa ve kanıtları inceleyip çocuğuna zarar vermediğini, suç işlemediğini görürse, Imelda'nın serbest kalması gerekir" dedi.

KURBANA SUÇLU MUAMELESİ

Cortez’in 'suçunun ve masumiyetinin' ötesinde, durumun akıldışılığı karşısında toptan kürtaj yasağıyla ilgili tartışma yeniden başladı. Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarılması İçin Yurttaş Grubu (CDFA) adına çalışan Alejandra Romero, manzara tüm çıplaklığıyla ortadayken Imelda'nın cinsel saldırı kurbanı değil de, suçlu muamelesi gördüğüne dikkat çekti.

BENZER SEBEPLERLE 25 KADIN HAPİSTE

El Salvador'da hepsi yoksul kesimlderden gelen Imelda Cortez dahil 25 kadın kürtaj girşimi suçlamasından hapiste tutuluyor. CDFA, bu kadınların düşük veya ölü doğum yaptığını yahut gebelik komplikasyonlarıyla karşılaştığını, mahkumiyet kararlarının yeterli tıbbi kanıta dayanmadığını söylüyor.

BM'DEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler ise bu yıl El Salvador'a kürtaj yasasını değiştirmesi ve kadınların mahkum edildiği her davayı yeninden görmesi çağrısı yaptı.

Kürtajı her şartta toptan yasaklayan 26 ülke var. El Salvador, Honduras, Nicaragua, Dominik Cumhuriyeti, Haiti de bunlar arasında.

Etiketler
Kürt Tecavüz