'ABD yaptırımları halkı vuracak'

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Felahetpişe, “ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ülkede gıda ve ilaç sıkıntısının baş gösterebilir” dedi.

'ABD yaptırımları halkı vuracak'

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Eğer İranlı yöneticiler, halkın yemek yemesini istiyorsa ABD’yi dinlemelidirler” sözlerini değerlendirdi.

ABD’nin yaptırımlarla küçük ve zayıf bir İran hedeflediğini fakat söz konusu yaptırımların halkın birlik ve beraberliğini güçlendireceğini ifade eden Haşmetullah, “İlaç sektöründeki sıkıntı şimdiden kanser ve kronik hastalıklarla ilgili ilaçlarda başladı. Ülkede ilaçların yüzde 90’ı üretiliyor. Yüzde 5 ila 10 arasında ilaç yurt dışından ithal ediliyor. Bankacılık sistemindeki yaptırımlar nedeniyle ilaç ve gıda sektöründe sıkıntılar yaşanabilir.” dedi.

İlaç ve gıda sorunu olabilir

Washington yönetiminin söz konusu girişimleriyle İran halkını devletinden ayırmayı arzuladığını dile getiren Haşmetullah, ABD’nin bu hedefine ulaşamayacağını ifade etti. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise yaptırımların hedefinin İran halkı değil rejimi olduğunu ve bu nedenle ilaç, sağlık ve gıda sektörüne yaptırım uygulamadıklarını söylemişti.

Avrupa’da ekonomik tedirginlik

İtalya Uluslararası Politika Araştırmaları Kurumu’nun İran uzmanı Annalisa Perteghella, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların İtalya’nın 20 milyar euroluk anlaşmaları kaçıracağına neden olacağını söyledi. Perteghella, ‘İtalya her zaman İran’la iyi ticari ilişkiler kurmuştur. 2017 yılında İtalya, AB’ye üye ülkeler arasında İran’la en çok ticaret hacmine sahip ülkeydi ve hali hazırda İran’dan en çok petrol ithal eden AB ülkesidir’ diye ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiri de ise, ‘Şirketlerimizin yasalarımıza uyduğu halde sınır ötesi (ABD) yaptırımlara kurban gitmesini kabul etmeyiz’ denildi.

Etiketler
ABD - İran yaptırımları İran