Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin silahlı kuvvetleri Ukrayna'yı işgal etmeye devam ederken kısmi askeri seferberlik ilan etti.

Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti

Kısmi seferberlik ilanını öngören kararnameyi imzaladığını söyleyen Putin, kısmi seferberlik faaliyetlerinin bugünden itibaren başlayacağını vurguladı.

Putin, "Sadece şu anda yedekte bulunan ve her şeyden önce orduda görev yapmış, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip olan vatandaşlar, kısmi seferberlik çağrısına tabi olacaktır. Askeri göreve çağrılanlar, birliklere gönderilmeden önce özel askeri harekat deneyimi dikkate alınarak mutlaka ek askeri eğitimden geçecek" dedi.

Seferberlik kapsamında özel askeri harekata katılan kişilerin ödeme ve sözleşmeli asker statüsü alacağını belirten Putin, kısmı seferberlik kararının bugünkü duruma uygun olduğunun altını çizdi.

Putin, bugün Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi'ne kısmi seferberlik önlemleri hakkında resmi olarak bilgilendirme yapılacağını kaydetti.

Putin, DHC ve LHC ile Herson ve Zaporojye bölgelerinin referandum kararları hakkında "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerindeki, Zaporojye ve Herson bölgelerindeki sakinlerin büyük bölümünün geleceği hakkında alacağı kararı destekleyeceğiz" dedi.

Putin, çarşamba günü yaptığı açıklamada imzalanan kısmi seferberlik kararnamesi kapsamında rezerv kuvvetlerde olanların ve Rusya'nın ihtiyacı olacak uzmanlığı sahip, geçmişte Rusya Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmış kimselerin zorunlu hizmete çağrılacağını belirtti.

BUGÜNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜKTE

Rusya Devlet Başkanı, kısmi seferberlik kararının bugünden itibaren yürürlükte olduğunu ifade etti. Geçen sene Rusya'nın rezerv güçlerinde yaklaşık 2 milyon kişi olduğu belirtilmişti.

"BU BİR BLÖF DEĞİL"

Batı'nın Rusya'ya yönelik nükleer tehditlerde bulunduğunu iddia eden Putin, "Bizim karşılık verecek çok silahımız var. Batı barışçıl bir çözümden yana değil, Ukrayna'ya silah yığıyor. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil." ifadelerini kullandı.

Putin, "Batı, Rusya'ya yönelik saldırganlığın her türlü limitini aştı" diye konuştu.

Putin, Rus işgali ve ayrılıkçı kontrolündeki bölgelerde yapılması planlanan 'Rusya'ya katılma' referandumlarını desteklediklerini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı, "Bizim bu insanları kaderine terk etmek gibi bir ahlaki hakkımız yok" diye konuştu.

Rus lider, hedeflerinin Ukrayna'nın Donbas bölgesini "özgürleştirmek" olduğunu; buralarda yaşayan insanların tekrar "Ukrayna tarafından boyunduruk altına alınmak istemediğini" söyledi.

Öte yandan Putin, Donbas'ta Ukrayna güçlerine karşı savaşan "gönüllülere" yasal statü verilmesini emrettiğini de açıkladı.

REFERANDUM DÜZENLENECEK

Dün, Ukrayna'nın doğusunda bulunan, Donbas olarak bilinen, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgelerinde 23-27 Eylül tarihlerinde Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceği bildirildi.

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırmadan önce bu topraklar üzerinde kurulan Rusya yanlısı ayrılıkçı "halk cumhuriyetlerinin" bağımsızlığını tanımıştı.

KAÇMANIN CEZASI 10 YIL

Rusya’da dün alınan karar ile askeri ceza kanununda bazı değişiklikler yapılmıştı.

Buna göre seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştı.

Tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü teslim olan askerlere 10 yıl, savaş zamanı yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mihaylo Podolyak Rusya'nın seferberlik ilan etmesinin öngörülen bir durum olduğunu ve bunun savaşın Moskova'nın planladığı gibi gitmediğine işaret ettiğini söyledi.

Podolyak Reuters'a yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "sebepsiz yere savaş çıkarmasının" ve Rusya'nın kötüleşen ekonomik durumununun suçunu Batı'ya atmaya çalıştığını söyledi.

Etiketler
Rusya Ukrayna Silah Vladimir Putin