Japonya'da bir kişi, eski başbakana devlet cenazesi yapılmaması için kendini yaktı

Japonya'da bir adam, temmuz ayında vurularak öldürülen eski başbakan Şinzo Abe için yapılacak devlet cenazesini protesto etmek amacıyla kendisini başbakanlık ofisi yakınlarında yaktı.

Japonya'da bir kişi, eski başbakana devlet cenazesi yapılmaması için kendini yaktı

Çarşamba günü, cenazeye bir haftadan kısa süre kala başkent Tokyo'da düzenlenen eylemde adamın bilincini kaybettiği ve tüm vücudunda yanıklar meydana geldiği belirtildi.

Abe'nin ölümüyle birlikte iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) birçok üyesinin 'Birleşme Kilisesi' ile bağlantılarının ortaya çıkması, eski başbakana bir devlet cenazesi yapılmasına karşı muhalefeti artırmıştı.

Japon medyasına göre 70'li yaşlarında olan protestocu, bilinci yerine geldikten sonra polislere üzerine yanıcı yağ döküp kendisin ateşlediğini belirtti. Protestocunun kendini yaktığı alanın yakınlarında "cenazeye şiddetle karşı çıktığını" belirten bir not bulundu.

Protesto sırasında ateşleri söndürmeye çalışan bir polis memurunun da yaralandığı belirtildi.

BİRLEŞME KİLİSESİ

2012-20'deki göreviyle "en uzun dönem başbakan" unvanlı Abe'nin 8 Temmuz'da partisinin Nara kentindeki açık hava etkinliğinde suikasta kurban gitmesi sonrası tartışmalı dini grup, Japon medyasının gündeminden düşmüyor.

Kilise bağlantılı bir gruba destek verici mesaj yayımladığı sebebiyle Abe'ye kin beslediğini belirten cinayet zanlısı Yamagami Tetsuya, sorgusunda, dini yapılanmaya yönelik annesinin maddi bağışlarının, ailesini iflas ettirdiğini söylemişti.

Yamagami'nin amcası, gazetecilere yapığı açıklamada, zanlının annesinin kiliseye yaklaşık 100 milyon yen bağışta bulunduğunu, acı olaya rağmen annenin, takipçisi olduğu kilisenin başının derde girmesinden üzüntü duyduğunu da açıklamıştı.

Kyodo ajansının daha önceki araştırmasında, ülkedeki 712 milletvekilinin en az 106'sının söz konusu yapılanmayla bir şekilde bağlantısının bulunduğu, bunların yaklaşık yüzde 80'inin iktidardaki LDP mensubu olduğu ortaya çıkmıştı.

Etiketler
Japonya Bakanlık Temmuz