'Post-modern Thatcher' seçimi kazandı: İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

Muhafazakar Parti'nin genel başkanı seçilen Liz Truss, İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. Truss, daha önce Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu.

'Post-modern Thatcher' seçimi kazandı: İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss oldu

GERÇEK GÜNDEM - İngiltere'de Boris Johnson'ın istifasının ardından ülke çapında Muhafazakar Parti üyeleri arasında yapılan oylamanın ardından Dışişleri Bakanı Liz Truss, Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı'na seçildi.

Truss, Muhafazakar Parti'nin Avam Kamarası'nda çoğunluğa sahip olması nedeniyle Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı oldu.

Daha önce Hazine Başmüsteşarı, Adalet Bakanı, Uluslararası Ticaretten Sorumlu Bakan olarak görev yapan Truss, 2021'de Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaya başlamıştı.

Margaret Thatcher ve Theresa May'in ardından Birleşik Krallık tarihinin üçüncü kadın başbakanı olan Truss'ın seçim vaatleri içerisinde ekonomik hamleler dikkat çekiyor.

İngiltere medyası seçim sürecinde Truss'ı, 'Thatcher'ın bir kopyası olmakla' eleştirmişti. Truss, hem giyim tarzı hem de izleyeceğini söylediği politikalarla Muhafazakar Parti'yi 11 yıl boyunca yöneten Thatcher'a benzetiliyor.

GÖÇMENLERİ TÜRKİYE'YE GÖNDERME PLANI

Downing Sokağı Numara 10'daki başbakanlık konutunun yeni sakini olan Truss bir süre önce göçmenleri Türkiye'ye gönderme planıyla da gündeme gelmişti.

The Times'ta çıkan haberde Truss'ın göreve gelmesi halinde İngiltere'deki göçmenleri Ruanda'ya gönderme planını Türkiye'yi de kapsayacak şekilde genişletmek istediği öne sürülmüştü.

ŞEKİLDEN ŞEKİLE GİREN LİDER

Boris Johnson döneminin sona ermesinin ardından skandallar sürecini geride bırakmak isteyen İngiltere'nin yeni başbakanı olan Liz Truss, bazıları tarafından 'post-modern Thatcher' olarak anılırken, bazıları ise 'şekilden şekile giren lider' olarak tanımlıyor.

Bunun en önemli nedenlerinden biri Oxford'da geçirdiği yıllarda Liberal Demokrat olan ve genç bir yetişkinken bir parti kongresinde monarşinin lavedilmesini de istediği bir konuşma yapan Truss'ın yıllar sonra Muhafazakar Parti liderliğine kadar yükselmesi. Truss benzer şekilde Brexit referandumu sırasında İngiltere'nin AB'de kalmasından yana tavır sergilerken, daha sonra saf değiştirerek Brexit taraftarı olmuştu.

Etiketler
Muhafazakar İngiltere Ordu Seçim