Doğu Akdeniz’de sular ısınacak: Fransız ve İtalyan şirketler Kıbrıs açıklarında doğalgaz buldu

Fransız TotalEnergies ile İtalyan Eni, Kıbrıs açıklarında doğalgaz rezervi keşfettiklerini duyurdu. Doğalgazın bulunduğu konumda hem Güney Kıbrıs hem de Türkiye hak talep ediyor.

Doğu Akdeniz’de sular ısınacak: Fransız ve İtalyan şirketler Kıbrıs açıklarında doğalgaz buldu

GERÇEK GÜNDEM - Fransız enerji devi TotalEnergies ile İtalyan enerji şirketi Eni'nin oluşturdukları ortaklık Güney Kıbrıs'ın Blok 6 offshore sahasında açtıkları Cronos-1 kuyusunda ciddi doğalgaz rezervi bulduklarını duyurdular.

Cronos-1 kuyusu Güney Kıbrıs'ın 160 km güneybatısında yer alıyor.

ALTINCI PARSELDE BULUNDU

Foreks'in aktardığına göre doğalgaz rezervi keşfini TotalEnergies'in petrol ve gaz aramalarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin McLachlan duyurdu.

TotalEnergies ile Eni, Blok 6'da yeni bir sondaj kuyusu açarak rezervin kesin büyüklüğünü ve bu sahanın geliştirilmesi için en iyi yöntemi belirlemeye çalışacak.

TotalEnergies ile Eni, Blok 6'da yüzde 50-50 ortaklar. TotalEnergies'in Blok 11'de yüzde 50, Blok 7'de yüzde 50, Blok 2'de yüzde 20, Blok 3'te yüzde 30, Blok 8'de yüzde 40 ve Blok 9'da yüzde 20 payı bulunuyor.

Fransa devletinin TotalEnergies’te hissesi bulunurken, İtalyan hükümeti Eni’de altın hisseye sahip. Enerji şirketlerinin faaliyetleri, hükümet gelirlerini doğrudan etkiliyor.

MAYIS AYINDA ARAMALARA YENİDEN BAŞLAMIŞLARDI

İki enerji devi Doğu Akdeniz'de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hak iddia ettiği Münhasır Ekonoik Bölgesi (MEB) içerisindeki 6'ncı parselde yapmayı planladıkları sondaj faaliyetlerini, salgın nedeniyle Mayıs 2020'de ertelemişti.

Enerji şirketleri arama faaliyetlerine verdikleri arayı geçen Mayıs ayında bitirdi ve Rum Enerji Bakanlığı, ENI ve Total konsorsiyumunun hidrokarbon arama çalışmalarını yürütecek olan "Tungsten Explorer" isimli sondaj gemisinin 6'ncı parselde yer alan "Cronos-1" hedefindeki çalışmalarına başladığını duyurdu.

KITA SAHANLIĞI TARTIŞMASI: ALTINCI PARSEL TÜRKİYE’YE AİT TEZİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından ilan edilen MEB parsellerinden, Kıbrıs'ın güneybatı açıklarındaki 1, 4, 5, 6, 7 numaralı parsellerin Türk kıta sahanlığı ile 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı parsellerin de KKTC'nin hak iddia ettiği alanlarla çakıştığı görülüyor.

Bulunan doğalgaz rezervinin, Türkiye’nin kıta sahanlığında bulunduğu tezi nedeniyle Doğu Akdeniz’deki gerginliği yükseltmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz’de sular ısınacak: Fransız ve İtalyan şirketler Kıbrıs açıklarında doğalgaz buldu - Resim : 1

Etiketler
Kıbrıs İtalya Akdeniz Doğu Akdeniz