Almanya'da döner fiyatları ikiye katlandı: Esnaf tepkili

Almanya'da artan enflasyon nedeniyle yıllardır 3,5 euro dolayında satılan döner 6 euroya kadar yükseldi.

Almanya'da döner fiyatları ikiye katlandı: Esnaf tepkili

Almanya'da ekmek arası döner fiyatı neredeyse ikiye katlandı. Yıllardır 3,5 euro dolayında satılan döner 6 euroya kadar yükseldi. Avrupa Döner Üreticileri Birliği, iflaslar olabileceğini belirtiyor.

Gazete Duvar’dan Yunus Ülger, Almanya’da dönerin ilk tüketilmeye başladığı dönemden bugüne kadar gelişimini aktardı ve ülkedeki enflasyon nedeniyle fiyatının arttığını kaydetti.

“FİYATIN 7,50 EURO OLMASI GEREK”

Ülger, yazısında şunları kaydetti:

“Dönerin başkenti Berlin'de bulunan Avrupa Döner Üreticileri Birliği (ATDİD), artan maliyetleri karşılamak için ekmek arası dönerin aslında 7,5 euroya satılması gerektiğini söylüyor. Birlik Başkanı Gürsel Ülber, Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, döner büfeleri ve restoranların sıkı rekabet sebebiyle artan maliyeti tüketiciye aktaramadıklarını belirtti. Ona göre bu sebeple önümüzdeki aylarda döner büfelerinde iflaslar başlayacak.

Ruhr Bölgesindeki Bochum kentinde restoran işleten Ahmet Kılınç (43), sürekli artan maliyetler sebebiyle her üç ayda fiyat artırmak zorunda kaldıklarını söyledi. ‘Bu yüzden müşteriden utanıyoruz’ diyen Kılınç, enerji ve gıdada katma değer vergisinin süreli olarak kaldırılmasını istiyor.

Kılınç'ın anlattığına göre kilosu 45 cent olan un 1,10 euroya, bir kilo dana eti 6,40 eurodan 8 euroya, patates kızartma yağının 10 kilosu 12 eurodan 30 euroya kadar yükseldi. Kılınç, sebze fiyatlarının da epeyce arttığını hatırlatıyor. Ekmek arası döner, Türkiye'de olduğu gibi sadece soğan, marul ve maydonoz ile değil, çok zengin sebze katkısı ile satılıyor.”

Etiketler
Euro Almanya Enflasyon