Suikasta uğrayan eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe hayatını kaybetti

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, uğradığı suikast girişimi sonucu hayatını kaybetti

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Nara kentinde katıldığı etkinlikte düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti

NHK televizyonu iki kez sırtından vurulan Abe'nin konuşmasının ortasında yığıldığını ve kanaması varmış gibi göründüğünü duyurdu. 42 yaşındaki bir şüphelinin de da gözaltında olduğu bildirildi.

Görgü tanıkları, bir kampanya konuşması için Nara'ya giden Abe'nin uğradığı saldırıdan önce, arkasından büyük bir silah çıkartan bir adam gördüklerini söyledi.

İlk atışın hedefi bulamadığı, ancak ikinci atışın Abe'nin sırtına isabet ettiği sanılıyor. Abe daha sonra hemen yere düştü ve güvenlik güçleri kaçma girişiminde bulunmayan saldırganı yakaladı.

Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Abe hayatını kaybetti

SALDIRGANIN İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

NHK haberine göre, gözaltına alınan zanlı, Japonya'nın eski başbakanından memnun olmadığını ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

Suikasta sahne olan Japonya'nın Nara bölgesindeki polis yetkilileri, gazetecilere yaptıkları açıklamada, "Zanlı belirli bir örgüte karşı kin beslediğini ve eski başbakan Şinzo Abe'nin örgütle bağlantısı olduğuna inandığı için cinayeti işlediğini belirtti" diyerek ekledi:
"Bize 'Elbette ben yaptım' dedi."

Yakalanan zanlının kimliği, Japon deniz kuvvetlerinin eski askeri Yamagami Tetsuya (41) olarak açıklanmıştı.

Polise göre suikastı ev yapımı ateşli bir silahla gerçekleştiren zanlının evinde doğaçlama silah olabilecek aletler ele geçirildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'ya yönelik silahlı saldırıyı şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Japonya eski Başbakanı Abe Şinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Şinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verildi.

İSTİFA ETMİŞTİ

Abe Şinzo, 28 Ağustos 2020'de görev süresinin bitmesine bir yıl kala sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmişti.

Şinzo, son sağlık kontrollerinde hastalığının yeniden nüksettiğini öğrendiğini aktaran Abe, "Sağlığımın yeniden bozulduğunu geçen ay öğrendim. Bu hafta yeni bir test yapıldı." dedi.

"Devlet yönetiminde sonuç önemlidir. Kararlarımı düzgün veremiyorum." diyen Abe, 7 yıl 8 ay boyunca sürdürdüğü görevine devam etmeme kararı aldığını söyledi.

Tedavi sürecinde göreve devam etme ihtimaline yönelik bir soru üzerine ise Abe, "Hastalığımın kesinlikle iyiye gidecek şekilde bir garantisi yok. Meclis açılışı yaklaşıyor. İstifa etmenin en uygun zaman olduğunu düşündüm." yanıtını verdi.

Ulusal basındaki haberlerde, temmuzda Abe’nin Başbakanlık konutunda kan kustuğu belirtilmişti.

Kyodo ajansına göre, yılda iki kez mutat muayenelere tabi tutulan 65 yaşındaki Abe, ağustos başından beri bir dizi sağlık kontrolüne girmişti.

Abe, 2006'da ilk defa üstlendiği başbakanlık görevinden "bağırsak iltihabı" rahatsızlığı nedeniyle 2007'de ayrılmıştı.

Yeni bir tedavi sayesinde hastalığını yendiğini belirten Abe, önce Liberal Demokrasi Partisi (LDP) liderliğine ve 2012'de başbakanlığa geri dönmüştü.

Etiketler
Suikast girişimi Japonya Suikast