Reuters: Ankara, NATO zirvesindeki pazarlıklarda 'aceleci' olmayacak

Hafta içerisinde Madrid'de yapılacak NATO zirvesi öncesinde Reuters'a konuşan Türk yetkililer, zirveden İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusuyla ilgili bir sonuç çıkmasının zor olduğunu söyledi

Reuters: Ankara, NATO zirvesindeki pazarlıklarda 'aceleci' olmayacak

GERÇEK GÜNDEM - 29-30 Haziran tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilecek NATO zirvesi öncesinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine Türkiye'nin koyduğu blokaj tartışılmaya devam ediyor.

Reuters haber ajansının konuyla ilgili servis ettiği haberde, Türkiye'nin iki Nordik ülkesinin üyelik başvurusuyla ilgili muhalefetini hafifletmek için 'acele etmediğini' ve konuyu ağırdan alacağını belirtti.

Reuters'a konuyla ilgili konuşan dört farklı kaynak, Türk heyetinin diğer ülkeler tarafından ortaya konan 'son tarihlerle' ilgilenmediğini ve gerekirse aylar boyunca İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine direnmeye hazır olduğunu söyledi.

Kaynaklara göre Ankara, kendisine karşı uygulanan silah ambargolarının kaldırıldığını ve terörist gruplara yönelik baskının artırıldığını görmek istiyor.

İsveç ve Finlandiya konusunda bir anlaşmaya varılmasının önündeki en büyük engelin ise Türkiye'nin İsveç'teki bazı kişilerin iadesini istemesi olduğu belirtiliyor.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, "Görüşmeler oldu ancak maalesef beklediğimiz adımlar atılmadı. NATO zirvesinden bir sonuç çıkması zor gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Reueters'a konuşan yetkililer ve diplomatlar bir son dakika anlaşması olması olasılığını görmezden gelmiyor ancak Ankara'nın bu konuda bağlayıcı adımlar atılmasını istediği ve Madrid'deki zirveyi bir son tarih olarak görmediği biliniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Madrid'deki zirve öncesinde Salı günü Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO liderlerinin bir araya geleceği 4'lü bir zirve düzenleneceğini söylemişti.

Etiketler
İsveç NATO Ankara Reuters