Rusya, 1918'den beri ilk kez temerrüde düştü

Rusya 1918'den bu yana ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düştü. Ülkenin yaklaşık 100 milyon dolarlık 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesinde 1 aylık ek süre doldu ve bu ödemeler için temerrüt ilan edildi.

Rusya, 1918'den beri ilk kez temerrüde düştü

Rusya'nın Bolşevik Devrimi'nin olduğu 1917 yılından bu yana ilk kez dış borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştüğü belirtildi.

Bloomberg'in aktardığına göre Rusya, 100 milyon dolarlık bir faiz ödemesini pazar günü itibariyle kendisine tanınan ek sürenin sonunda yapamadı. Bahsi geçen son ödeme tarihinin 27 Mayıs olarak belirlendiği, ancak daha sonra Moskova'ya 30 gün ek süre tanındığı vurgulandı.

Rusya, borçlarını ödeyecek paraya sahip olduğunu; ancak yurtdışındaki döviz rezervlerinin yaptırımlar nedeniyle dondurulduğunu; bu sebeple de Moskova'nın düşeceği herhangi bir temerrüdün 'suni' olduğunu söylüyor.

Loomis Sayles'den kıdemli analist Hasan Malik, "Bir hükümetin, borçlarını ödeyebilecek durumda olmasına rağmen başka ülkeler tarafından temerrüde itilmesi çok nadir bir şeydir, İleride dönüm noktası olarak anacağımız bir olay olacak" dedi.

Geçen ay ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın uluslararası yatırımcılara olan milyarlarca dolar borcunu ödemesi için ABD bankalarını kullanmasını önlemişti.

Rusya, 1917'de Bolşevik Devrimi'nin Çarlık Rusyası'nı yıkmasından bu yana dış borçta hiç temerrüde düşmemişti.

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkeler, Rusya'nın her sektör ve kolunu etkileyen yaptırımlar uygulamıştı.

Etiketler
Rusya