Suudi Prens, Ankara'ya geldi: Erdoğan, Muhammed bin Selman'dan ne isteyecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Ankara'daki görüşmesinde başta ekonomi olmak üzere birçok konunun masaya gelmesi bekleniyor. Olası bir swap anlaşmasını ise iki lider 'özel bir görüşmede' konuşacak

Suudi Prens, Ankara'ya geldi: Erdoğan, Muhammed bin Selman'dan ne isteyecek?

GERÇEK GÜNDEM - Suudi Araistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, yıllar sonra ilk kez AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için bugün Ankara'ya geliyor.

İki liderin görüşmesinde Kaşıkçı cinayetinin ardından kopan ilişkilerin normalleştirilmesi bir numaralı gündem maddesi olacak.

Reuters haber ajansı konuyla ilgili yayınladığı haberde, Muhammed bin Selman'ın ziyaretle birlikte imajını yeniden onarmayı planladığını, Erdoğan'ın ise seçimler yaklaşırken ekonomiyi düzeltme arayışında olduğunu yazdı.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, ziyaretin tam normalleşme ve kriz öncesi döneme dönüş getirmesini beklediklerini belirtti ve "Yeni bir dönem başlayacak" ifadelerini kullandı.

SWAP ANLAŞMASI BİRE BİR GÖRÜŞMEDE ELE ALINACAK

Daha önce ticaret, uçuşlar ve televizyon dizileriyle ilgili kısıtlamaların kaldırıldığını hatırlatan Türk yetkili, bu ziyarette de enerji, ekonomi ve güvenlik alanlarında bir dizi anlaşmanın imzalanabileceğini belirtti.

Suudi Arabistan'la yapılacak olası bir swap anlaşmasıyla iliglil görüşmelerin arzu edildiği kadar hızlı ilerlemediğini belirten bu konunun Erdoğan ve MbS arasında bire bir şekilde görüşüleceğini belirtti.

Türk yetkili ayrıca Suudi Arabistan'ın Türkiye Varlık Fonu'nda yer alan şirketleri satın almakla ilgilenebileceğini veya BAE'ye benzer şekilde bazı yatırımlar yapabileceğini belirtti.

Liderlerin ayrıca Türk SİHA'larının Suudi Arabistan'a satışını da masaya yatıracağı ifade edildi.

Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkiler 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından kopmuş, Ankara uzun süre cinayetle ilgili Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı suçlamıştı.

Geçtiğimiz Nisan ayında Erdoğan, Riyad'da bir ziyaret düzenlemişti. Kaşıkçı cinayetinin görüldüğü dosya ise Suudi Arabistan'a transfer edilmişti.

VELİAHT PRENS ANKARA'YA GELDİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Veliaht Prens Bin Selman ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi.

Muhammed Bin Selman'ı havalimanında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve diğer yetkililer karşıladı.

Ziyaret kapsamında bugün Veliaht Prens Bin Selman için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi karşılama töreni düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Veliaht Prens'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelerek yapacağı baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleşecek.

Muhammed Bin Selman, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, onuruna vereceği resmi akşam yemeğine katılacak.

Etiketler
Ankara Swap