Miçotakis'ten Türkiye'ye 'Neo-otokratik' ithamı: Başarısızlığa mahkum

ABD Başkanı Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’yi bölgesinde “neo-otokratik” politikalar gütmekle itham etti.

Miçotakis'ten Türkiye'ye 'Neo-otokratik' ithamı: Başarısızlığa mahkum

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Yunanistan basını Biden-Miçotakis görüşmesini "Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin etkinliğinin F-35 programına dahil edilmesini de içeren, bölgedeki yeni gelişmelerin katalizörü" olarak tanımlıyor. Söz konusu gelişmelerin Ege ve Balkanlar’daki dengeleri Yunanistan lehine değiştirmesi bekleniyor.

YUNANİSTAN'IN F-35 HEDEFİ

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, ‘CNN Yunanistan’ konu ile ilgili olarak, Yunan Devrimi'nin 201. yıldönümünün kutlanması vesilesiyle, onuruna düzenlediği resepsiyonda ABD Başkanı'na hitaben Miçotakis’in ABD'nin beşinci nesil uçakları projesine ülkesinin de katılmasının yolunun açılmasını talep ettiği haberini geçti. Miçotakis F-35 programına katılım için Yunanistan’ın yol haritasının ana eksenlerini ABD ile paylaştı.

Yunanistan’ın F-35 yol haritası, zaman çizelgesi ve uçak sayısının yanı sıra, Başbakan'ın açıkladığı gibi, F-35 üretimine, Türkiye'nin ihraç edildiği JSF Programı’na Yunanistan’ın dahil edilişi hedefini de içeriyor.

Miçotakis konu hakkında, "F-35 filosu edinme sürecini başlatacağız ve bu fantastik uçağı on yıldan daha kısa bir sürede Yunan havacılığına entegre etmeyi umuyoruz. Cuma günü Lockheed Martin'in Yunan havacılık endüstrisine yatırım yapma konusundaki ilgisini resmen ifade etmesinden memnuniyet duyuyorum" dedi.

Miçotakis Biden’e yönelik ayrıca, "Silahlı Kuvvetlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz ve egemenlik haklarımızın ihlâlini kabul etmeyeceğimiz konusunda kesinlikle net olacağız. Bunu sadece Yunanistan'ı değil, NATO'nun güneydoğu kanadını da güçlendirmek için yapıyoruz" mesajını verdi.

TÜRKİYE'YE 'NEO-OTOKRATİZM' İTHAMI

Yunanistan Başbakanı Biden ile yeni görüşmesi çerçevesinde Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun yanı sıra Türkiye’yi de alakadar eden bir dizi meseleyi de gündeme taşıdı.

Miçotakis Türkiye’yi isim vermeden bölgesinde “neo-otokratik” politikalar gütmekle itham etti. Komşu ülke Başbakanı konu hakkında "Neo-otokratik fanteziler geçmiş yüzyıllara aittir. Başarısızlığa mahkûm olmalıdırlar. Ve (bu mesele) sadece Ukrayna'yla alâkalı değil. Tüm otoriter liderlere egemenliğin herhangi bir ihlâline birleşik ve güçlü bir yanıtla karşı konulacağına dair çok net bir mesaj gönderilmeli. Bu nedenle Avrupa ve ABD'nin bu savaşta omuz omuza durması çok önemli" diyerek Moskova’nın yanı sıra isim vermeden Ankara'ya dolaylı bir mesaj gönderdi.

F-16’LAR, UKRAYNA VE KIBRIS

Miçotakis son bilgilere göre, söz konusu çıkışının devamında Türkiye’nin Ege’deki son girişimleri hakkında Biden’e bilgi verdi. ‘Newsit’ isimli haber sitesi Miçotakis’in Biden’a Türkiye’nin "Mavi Vatan" iddialarını içeren bir harita üzerinden sunum yaptığı bilgisini paylaştı. ‘CNN Yunanistan’ ise Miçotakis’in "Türkiye Ege’de Yunanistan’ın hava sahasını ihlâl ediyor" mesajını verdiği haberini geçti.

Biden-Miçotakis görüşmesinde Türkiye’nin F-16 model uçaklarının modernleştirilmesi projesi ile Ukrayna’daki savaş gündeme gelen konular arasında oldu. Ayrıca, Kıbrıs’taki son gelişmelere de temas edildi. Miçotakis Kıbrıs ile ilgili olarak, Biden’a hitaben "Sayın Başkan, Kıbrıs meselesi hakkında son derece iyi bilgilendirildiniz ve lütfen müzakere sürecini BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak yeniden rayına oturtmak için tüm nüfuzunuzu kullanın" mesajını verdi.

BEYAZ SARAY'IN AÇIKLAMASI

Biden-Miçotakis görüşmesi için Beyaz Saray kısa bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Başkan Joseph R. Biden, bugün Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı, Başbakan'ı Yunanistan'ın bağımsızlığının 201. yılı için tebrik etti. Liderler, ABD ile Yunanistan arasındaki ilişkinin her zamankinden daha güçlü olduğunun altını çizdi ve iki yüzyıldan fazla bir süredir ikili ilişkilerimizi tanımlamaya yardımcı olan kalıcı, insandan insana bağlara dikkat çektiler” denildi.

Açıklamanın devamında, “(Biden ve Miçotakis) Güçlü ve büyüyen savunma ortaklığımızı, ortak demokratik değerlerimizi ve ikili ticaret ve yatırımı daha da genişletme taahhüdümüzü gözden geçirdiler. Ukrayna'daki gelişmeleri, Rusya'ya sebepsiz saldırganlığı için maliyet getirme çabalarına güçlü desteğimiz de dahil olmak üzere önemli meseleleri ele aldılar ve Ukrayna halkını ve hükümetini desteklemeye devam etme sözü verdiler” görüşü öne çıktı.

Beyaz Saray’ın açıklaması “(Biden ve Miçotakis) Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin yanı sıra enerji güvenliği, iklim değişikliği ve demokrasiye yönelik tehditler de dahil olmak üzere küresel zorluklarla yüzleşmek için ortak çabaları da ele aldılar” bilgisiyle son buldu.

Etiketler
Yunanistan Türkiye