Kuzey Kıbrıs basını: Faiz Sucuoğlu AKP'nin hedefinde

Kuzey Kıbrıs'ta hükümet kurma görevini yeniden üstlenen Başbakan Faiz Sucuoğlu'nun Ankara'nın hedefinde olduğu, Sucuoğlu'nun Türkiye'deki seçimleri beklediği yönünde iddialar Türk basınında yer aldı.

Kuzey Kıbrıs basını: Faiz Sucuoğlu AKP'nin hedefinde

Kuzey Kıbrıs’ta sağın lideri Faiz Sucuoğlu’nun geçtiğimiz dönemde Kıbrıs Türk toplumunun en büyük partisi konumundaki Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) liderliğini elde etmesi ve Başbakanlık makamına gelmesi gerek Lefkoşa’nın kuzeyinde gerekse de Ankara-Lefkoşa hattında gerginliklere neden oldu.

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, merkez sağ çizgideki Sucuoğlu için “AK Parti’nin istemediği adam” ve “Ankara’da muhalefet cephesine yakın isim” gibi yorumlar öne çıkarken Kıbrıs Türk siyasetinin çiçeği burnundaki yeni siyasi figürü, 2020 sonlarında Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sonrasında UBP’nin liderliğini kazanmak için harekete geçti. Ancak 2020 sonlarındaki ilk deneme Ankara’nın perde arkasından Kıbrıs Türk Sağına yönelik müdahaleleri nedeniyle akim kaldı.

Bu müdahale silsilesi nedeniyle UBP yoluna geçici bir liderlik ile devam etmek durumunda kaldı. KKTC’deyse görev başında kısa bir dönem kalan ve bir kaset skandalı sonrası dağılma noktasına gelen bir üçlü koalisyon hükümeti kuruldu.

ANKARA'NIN MÜDAHALELERİ

Ankara’nın 2020 yılındaki müdahalelerinin gölgesinde Lefkoşa’da Sucuoğlu ile ilgili önemli iddialar ve kulis bilgileri dillendirildi. Bugüne tek teyit edilmeyen söz konusu bilgilere göre, AK Parti kulvarları Sucuoğlu’na mesafeli yaklaşıyor. Bu gelişmenin odağında Sucuoğlu’nun Millet İttifakı ile olan ilişkileri ve iddialı siyasetçinin Kıbrıs'ın kuzeyindeki cumhurbaşkanlığı seçim süreci öncesindeki tercihleri yer alıyor.

AK Parti-Sucuoğlu çekişmesiyle ilgili iddialar geçtiğimiz aylarda da Kıbrıs Türk siyasetini meşgul etti. Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı UBP kongresinden Sucuoğlu’nun büyük bir farkla galip çıkması, sonrasındaysa Başbakanlık mevkiine gelmesi Lefkoşa’da "Ankara Sucuoğlu ile çalışmak istemiyor" iddialarının önünü kesmedi.

'TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLERİ BEKLİYOR'

Yeni süreçte, erken milletvekilliği seçimleri sonrasında Sucuoğlu’nun başbakanlığında kurulan yeni üçlü hükümette bakan değişikliklerine gidilmesi Ankara-Lefkoşa hattındaki yüksek gerilimle ilişkilendirildi. Sonrasındaysa, hükümette AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a yakın duran Sunat Atun ile Sucuoğlu arasında yaşanan kriz de Lefkoşa’da “Ankara Sucuoğlu’nu istemiyor" iddialarını destekledi.

Bu gelişmelerin ışığında Sucuoğlu geçtiğimiz günlerde istifa etme noktasına geldi. Bu gelişmenin sonrasındaysa Cumhurbaşkanı Tatar yeni hükümeti kurma görevini UBP’den milletvekili seçilen Ünal Üstel’e verdi.

Yukarıda özetlediğimiz gelişmelerin gölgesinde, Sucuoğlu’nun Türkiye’deki seçim sürecini beklemeye başladığı ve yeni siyasi planlarını Ankara’daki olası iktidar değişikliğine göre yapmaya başladığı bilgisi geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs Türk basınına yansıdı.

FAİZ SUCUOĞLU KİMDİR?

Ankara-Lefkoşa hattındaki gerilimin odağındaki Sucuoğlu, dünyaya, kısa ömürlü iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin birinci kuruluş yıldönümünde, 1961 Ağustos’unda Kıbrıs’ın Baf Kazası’nın Poli kentinde geldi. Sucuoğlu Almanya’da tıp eğitimi gördü. 90’lı yıllardaysa İstanbul'da Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını tamamladı. Adaya dönüşünden sonraysa Sucuoğlu Lefkoşa’da açtığı özel kliniğinde mesleğini icra etti.

Kıbrıs’ın sevilen ve güvenilen doktorlarından birisi olan Sucuoğlu’nun siyasetteki yükselişi 2010’lu yılların başında başladı.

SİYASETTEKİ YÜKSELİŞİ

2011 yılından itibaren UBP Lefkoşa İlçe Başkanlığı görevini yürüten Sucuoğlu, 16 Temmuz 2015 - 4 Nisan 2016 tarihleri arasında Turizm Bakanı, 16 Nisan 2016 - 2 Şubat 2018 tarihleri arasında Sağlık Bakanı, 22 Mayıs 2019 - 9 Aralık 2020 tarihleri arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı.

2021 sonlarında UBP liderliğine soyunan Sucuoğlu kısa bir dönem için uluslararası arenada sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC’nin Başbakanlık görevini yürüttü. Kısa başbakanlık süresinde Sucuoğlu Ankara ile bir mali protokol imzaladı.

Etiketler
Kıbrıs Ankara Faiz Seçim