ABD'den Suriye'nin kuzeyindeki bölgeler için dikkat çeken adım: Türkiye'nin kontrolündeki bölgeleri de kapsıyor

ABD yönetimi Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere yatırım yapacak kişileri yaptırımlardan muaf tutacak yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Yaptırım muafiyeti sağlanacak bölgelerin bir kısmı YPG'nin bir kısmı ise Türkiye'nin kontrolünde...

ABD'den Suriye'nin kuzeyindeki bölgeler için dikkat çeken adım: Türkiye'nin kontrolündeki bölgeleri de kapsıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda, yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tutacak bir muafiyet lisansı çıkaracaklarını duyurdu.

Fas'ın Marakeş kentinde 76 devlet ve uluslararası kurumun temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısı sonrasında Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenleyen Nuland, IŞİD ile mücadelenin öneminin yanı sıra özellikle Suriye'nin bazı bölgelerine yönelik atacakları adımlara değindi.

ABD'nin geçen yıl, YPG'nin kontrolündeki bölgelere destek için koalisyon ortaklarından 45 milyon dolar topladığını söyleyen Nuland, bu yıl ise 350 milyon dolar toplamak istediklerini söyledi.

Nuland, ayrıca "ABD, Suriye'de IŞİD'ten alınan (Beşar Esad) rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarma niyetinde." ifadelerini kullandı.

YATIRIM İZNİ TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERİ DE KAPSAYACAK

Bu genel lisansla, o bölgelere yatırım yapan şirketler ABD'nin Suriye yaptırımlarından muaf tutulmuş olacak.

Konuyla ilgili ABD yönetimiyle yoğun görüşmeler yapan bir diplomat Reuters'a yaptığı açıklamada yatırım izninin tarım ve inşaat faaliyetleri için geçerli olacağını ve petrol yatırımlarını kapsamayacağını söyledi.

Diplomat, iznin sadece YPG'nin kontrolündeki bölgeleri değil, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin kontrolündeki bölgeleri de kapsayacağını bu nedenle Ankara'dan konuyla ilgili bir itiraz beklemediklerini ifade etti.

Etiketler
Şile Suriye Türkiye YPG