Emekli Tuğgeneral Eslen, Putin’in konuşmasının şifrelerini anlattı: Amaç bu bölgeleri ilhak ve Ukrayna ordusunu imha etmek

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın nükleer silah peşinde olduğunu ileri sürdü ve “Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık, bağımsızlık için yaptık” dedi. Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rus ordusunun Donbass'ı asli hedefi yapmaya devam edeceğini belirtti.

Emekli Tuğgeneral Eslen, Putin’in konuşmasının şifrelerini anlattı: Amaç bu bölgeleri ilhak ve Ukrayna ordusunu imha etmek

GERÇEK GÜNDEM - Sovyetler Birliği’nin, Nazi Almanya'sı karşısında kazandığı zaferin 77'nci yıldönümü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla Moskova’da kutlandı.

Askeri törenin de yapıldığı kutlamada konuşan Putin, Ukrayna savaşına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Putin, Ukrayna’nın nükleer silah peşinde olduğunu ileri sürdü ve “Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık, bağımsızlık için yaptık” dedi. Putin devamında “Rusya ordusu, Donbass’ta bizim insanlarımız için ve vatanımızın güvenliği için savaşıyor” diye konuştu.

"PUTIN MUHTEMELEN BU BÖLGELERİ İLHAK EDECEK"

Gerçek Gündem’e konuşan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Putin’in açıklamaları ve savaşın seyrine dair değerlendirmelerde bulundu.

Nejat Eslen, “Putin’in konuşmasından şu sonucu çıkarmamız mümkündür: Rus ordusu bundan sonra, Donbass bölgesini asli hedefi yapmaya devam edecektir. Donbass bölgesini ele geçirecek ve Kırım’ın kuzeyi ile birleştirecektir. Muhtemelen bu bölgeleri ilhak edecektir” ifadelerini kullandı.

Eslen, devamında şunları söyledi:

“Görüleceği gibi Putin, savaşın başındaki politik amaçlarının bir kısmından vazgeçmiş ve askeri hedefini de belli bir coğrafyaya indirgeyerek küçültmüştür. Putin, Donbass bölgesinin bütününü ele geçirdikten ve Kırım’ın kuzeyi ile birleştirdikten sonra görevin tamamlandığını ve zaferin sağlandığını ilan edebilecektir. Bu süreçte mümkün olduğunca Ukrayna ordusunun da imhası için gayret gösterilecektir.

Rusya, Kiev bölgesinden çektiği askeri gücünü Donbass bölgesine kaydırdı. Askeri gücünü yeniden tertipledi ve Donbass bölgesini öncelikli hedef yaptı. Ancak bütün bunlara rağmen Rus ordusu başarılı olamıyor.”

“BUNDAN SONRA KÜRESEL GÜÇ MÜCADELESINDE RUSYA CİDDİ BİR AKTÖR OLAMAZ”

Rusya’nın küresel siyasetteki konumuna dair de değerlendirmelerde bulunan Eslen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan sonra küresel güç mücadelesinde Rusya ciddi bir aktör olamaz. Çünkü Rusya’nın tahditleri ortaya çıktı. Ancak Ukrayna savaşı nedeni ile küresel enerji ve özellikle de gıda krizi ile karşı karşıyayız. Ukrayna önemli bir ayçiçek yağı tahıl ve mısır tedarikçisi. Karadeniz limanları kapalı olduğu için ihracat yapamıyor. Ayrıca savaş, tohum ve gübre yetersizliği nedenleri ile Ukrayna'da ekim de yapılamıyor. Rusya’nın gıda tedariki potansiyeli de dikkate alındığında dünya gittikçe büyüyecek gıda krizi ile karşı karşıya. Savaş uzadıkça bu kriz büyüyecek ve bizi de etkileyecek.”

"AMAÇ UKRAYNA ORDUSUNU İMHA ETMEK"

Rus saldırıları altındaki Ukrayna’daki savaş bölgelerini analiz eden Nejat Eslen, “Rus ordusunun şehirleri ele geçirmek yerine Ukrayna ordusunu imha etmek gibi bir hedef değişikliğine gittiğini de göstermektedir” dedi.

Emekli Tuğgeneral Eslen, Putin’in konuşmasının şifrelerini anlattı: Amaç bu bölgeleri ilhak ve Ukrayna ordusunu imha etmek - Resim : 1

Eslen şunları söyledi:

"Savaşın başında, Kiev şehrini ele geçirmeyi de bir hedef olarak seçen Rusya, başarısız olunca daha sonra siyasi amaçlarını küçülttü, Kiev bölgesindeki gücünü çekti ve sıklet merkezi olarak Donbass’ı seçti. Donbass bölgesinde Harkov’un güneyinde savaş haritasında bir boşluk görülmektedir. Rusya, kuzeyde Izyum bölgesinden güneye doğru bir taarruz geliştirmek ve bu boşlukta yer alan Ukrayna ordusunu imha etmek istemektedir. Bu hedef değişikliği aynı zamanda Rus ordusunun şehirleri ele geçirmek yerine Ukrayna ordusunu imha etmek gibi bir hedef değişikliğine gittiğini de göstermektedir. Rus ordusunun bu imha hamlesinin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecektir.

Harkov bölgesinde ise Ukrayna ordusunun karşı taarruzlarıyla veya Rus ordusunun kendi iradesiyle, Rus ordusu Harkov’un doğusuna çekilmiştir. Bu durum, Rus topçu birliklerinin Harkov’u vurma yeteneğinin artık kalmadığının işaretidir.

Bugün yapılan askeri törene gelirsek, bugün Rusların Nazileri mağlup etmelerinin yıldönümü ve Rusların milli bayramı. Putin, emekli Rus generalleri yine şeref tribününde yanında oturmuştu. Bizim emekli generaller ise zindanda. Kimseden ses çıkmıyor.”

Etiketler
Ukrayna Rusya Silah