Putin, Moskova'dan dünyaya seslendi: Kiev nükleer silah peşindeydi, yapmamız gerekeni yaptık

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Sovyet ordusu ve halkının Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 77. yıldönümü nedeniyle askeri geçit töreni ve kutlamalar düzenleniyor.

Putin, Moskova'dan dünyaya seslendi: Kiev nükleer silah peşindeydi, yapmamız gerekeni yaptık

Sovyet ordusu ve halkının Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 77. yıldönümü, bu sene Rusya - Ukrayna savaşının gölgesinde kutlanıyor.

Uluslararası kamuoyu, Moskova'da düzenlenen Zafer Bayramı kutlamalarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vereceği mesajları bekliyordu.

Putin, Kiev'in nükleer silah peşinde olduğunu ileri sürerek işgal hareketi için "Ukrayna'da yapmamız gerekeni yaptık, bağımsızlık için yaptık" dedi ve “Rusya ordusu, Donbass’ta bizim insanlarımız için ve vatanımızın güvenliği için savaşıyor” diye de ekledi.

Rusya lideri, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı zafer elde eden nesille gurur duyduklarını belirtti ve “Nazizmi un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

NATO'nun Rusya sınırlarında tehlike yarattığını söylerek, Ukrayna savaşının önleyici bir nitelik taşıdığını belirtti ve "Batı, Rusya'yı işgal etmeye hazırlanıyordu. NATO sınırlarımızda gerginlik yaratıyordu. Rusya'yı dinlemek istemediler, onların başka planları vardı." ifadelerini kullandı.

'İŞGALİN BİTİŞ TARİHİ OLACAK' DENMİŞTİ

Kutlamaların, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bitiş tarihi olacağı iddia edilse de Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söylemiş, "Operasyonu 9 Mayıs’a kadar değil Devlet Başkanı Vladimir Putin’in belirlediği hedeflere ulaşılınca sonlandıracağız" demişti.

Putin de dün Ukrayna halkına gönderdiği Zafer Bayramı tebrikinde “Bugün ortak görev, farklı ülkelerden insanlara bu kadar çok acı getiren Nazizm'in yeniden canlanmasına engel olmaktır. Savaş yıllarının olayları, ortak manevi değerler, kardeşlik ve dostluk gelenekleri hakkındaki gerçeği gelecek nesillere aktarmak ve korumak gerekiyor” ifadesini kullanmıştı.

PUTİN'İN KONUŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Putin'in 9 Mayıs Zafer Günü'nde yaptığı konuşmada birçok kişi Rus liderin büyük bir duyuru yapabileceğini düşünüyordu. Ukrayna'ya resmen savaş ilan edilebileceği ve Rusya'da tam seferberlik ilan edilebileceği değerlendirilen seçenekler arasındaydı.

Ancak Rusya lideri konuşmasında beklenen duyurularından birini yapmadı. Putin'in konuşmasının ana teması Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği askeri harekatı gerekçelendirmek üzerineydi. Rus lider NATO ile Ukrayna'nın, Rusya sınırlarında tehditler savurduğunu ve bunun 'kabul edilemez' olduğunu vurguladı.

Etiketler
Nazi Kiev Almanya