'Ilımlı hava' kısa sürdü; Yunanistan, Türkiye'yi NATO'ya şikayet etti

Yunanistan Başbakanı 13 Mart'taki İstanbul ziyaretinde verdiği ılımlı mesajların ardından bugün Türkiye'yi hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle NATO'ya şikayet ettiğini açıkladı.

'Ilımlı hava' kısa sürdü; Yunanistan, Türkiye'yi NATO'ya şikayet etti

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Finlandiyalı mevkidaşı Sanna Marin'le bugün Atina'da bir araya geldi. Miçotakis görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Yunanistan hava sahasını uçaklarıyla ihlal ettiğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Miçotakis basın toplantısında Türkiye'yi söz konusu ihlallerden vazgeçirmeye çağırdı. Konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştüğünü söyleyen Yunanistan Başbakanı, "Bir NATO müttefikinin bu yöndeki davranışlarının kabul edilemez olduğunu Genel Sekreter'e açıkça belirttim" dedi.

'BİRLİĞİ BALTALIYOR'

Başbakan Miçotakis, "Rusya'nın Ukrayna'da saldırganlığı sürerken NATO üyelerinin birlik halinde kalmasının vazgeçilmez olduğu bir zamandayız. Ancak bu durum hem Avrupa güvenliğini hem de NATO'nun birliğini baltalıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yaptırım kararlarına da uymadığını savunan Yunanistan Başbakanı, "Bu, AB ailesine katılmak isteyen bir ülkenin davranışı olmamalı" dedi. Finlandiya'nın olası NATO üyeliğiyle ilgili soruları da yanıtlayan Miçotakis, "Yunanistan, Finlandiya halkının egemen kararına saygı duyacaktır" dedi.

'KARŞILIK VERDİK'

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ise konuya ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlık sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, açıklamasında, "Yunan Hava Kuvvetleri 26-28 Nisan'da kıyılarımıza yakın provokatif uçuşlar gerçekleştirmiş, hava kuvvetlerimiz karşılık vermiştir" dedi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Gerginliği başlatan ve tırmandıran taraf Yunanistan iken, ülkemizin asılsız iddialarla suçlanması iki ülke arasında son dönemde oluşan pozitif gündem ve iyi komşuluk ilişkileri ile bağdaşmamaktadır. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, Yunan tarafının tahrikkar eylem ve söylemlerine son vermesini, gerek ikili gerek NATO bünyesinde başlatılan 'Güven Artırıcı Önlemler' sürecini samimiyetle desteklemesini bekliyoruz. Türkiye’nin, hava sahası genişliği dahil, tüm Ege sorunlarının uluslararası hukuka uygun olarak Yunanistan’la samimi bir diyalog çerçevesinde çözülmesine yönelik tutumunda bir değişiklik yoktur."

'PROVOKASYON' TEPKİSİ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ege Denizi'nde Yunanistan'ın hava sahasını ihlal eden bir dizi uçuş yaptığını belirtmiş, "Kabul edilemez bir provokasyon" olarak nitelendirmişti.

"ILIMLI DÖNEM" KISA SÜRDÜ

Yunanistan Başbakanı Miçotakis 13 Mart'ta İstanbul ziyaretinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü.

NATO birliğine vurgu yapılan görüşmen ılımlı geçmiş daha iyi bir dönemin başlangıcı olarak yorumlanmıştı.

Gerçek Gündem'in Yunanistan kulislerinden toplantının çok iyi bir atmosferde gerçekleştiğini ve her iki tarafın da ikili konulardaki kararlı tutumlarını yinelediğini aktarmıştı.

Etiketler
Yunanistan İstanbul NATO Türkiye