16 yıl sonra Almanya'ya yeni başbakan: İktidarı devralan Scholz'ü bekleyen 5 önemli konu

SPD milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Bundestag'da yapılan oylamada ilk turda başbakan seçildi.

16 yıl sonra Almanya'ya yeni başbakan: İktidarı devralan Scholz'ü bekleyen 5 önemli konu

GERÇEK GÜNDEM

Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi.

Bundestag'da yapılan oylamanın ardından 16 yıllık Angela Merkel dönemi resmen sona erdi.

Scholz'ün Sosyal Demokrat Partisi, geçtiğimiz Eylül'de yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan parti olmuştu. SPD, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'le ortak koalisyon hükümeti kurdu.

Scholz'ün kabinesindeki 16 bakanın 7'si SPD'den, 5'i Yeşiller'den ve 4'ü de FDP'den olacak. Yeni koalisyon hükümeti çalışmalarının merkezine koronavirüs pandemisi ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi koyacaklarını açıklamıştı.

16 yıl boyunca görevde kalan Angela Merkel, bu süreyle birlikte 2. Dünya Savaşı sonrası Almanya tarihinin en uzun süre görevde kalan ikinci başbakanı oldu. Merkel'in görev süresi, en uzun süreli başbakan Helmut Kohl'dan sadece 10 gün daha az.

SCHOLZ'Ü BEKLEYEN 5 ÖNEMLİ KONU

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da yıllar sonra gerçekleşen iktidar değişimi tüm dünya tarafından ilgiyle takip edilirken, Financial Times gazetesi yeni Alman Şansölyesi Olaf Scholz'u iktidarı döneminde bekleyen '5 önemli meydan okumayı' sayfalarına taşıdı.

1. Koronavirüsü Yenmek

Yeni hükümet Almanya'da iktidarı pandeminin en sert dönemlerinden birinde devralıyor. Günlük vaka sayıları rekor seviyelere ulaşmışken, ülkedeki hastanelerin de kapasitelerini doldurmak üzere olduğu belirtiliyor.

Yeni Başbakan Scholz'ün ise herkes için aşı zorunluluğunu destekleği biliniyor. Ancak aşı olmak için gönüllü olanlar için bile bazı zorluklar var. Aşılama merkezlerinde her gün uzun kuyruklar oluşuyor ve birçok doktor yetersiz aşı stoğundan şikayet ediyor. Bir diğer yandan ise ülkede aşı ve tedbir karşıtlarının yarattığı sosyal tansiyon artıyor.

2. Yüksek Enflasyon

Olaf Scholz, SPD'nin Eylül ayında seçimleri kazandığı dönemden daha zor bir ekonomik tabloda görevi devralıyor. Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, fabrika siparişleri beklenenin çok ötesinde bir düşüş gösterdi.

Alman ekonomisinin lokomotiflerinden tomobil endüstrisinin ise mikroçip krizi nedeniyle hammadde sıkıntısı yaşadığı biliniyor.

Üstelik yüzde 6'ya ulaşan yıllık enflasyon, Almanya'da 1990'lardan bu yana görülen en yüksek seviyede. Sermaye grupları, aşısızlar üzerinde uygulanabilecek kısıtlamaların yaklaşan Noel öncesi canlılığı öldürebileceğini düşünüyor.

3. İklim Hedefleri

Almanya'nın yeni hükümetinin öncelikli konularından biri iklim kriziyle mücadele olacak. Hükümet, yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak ve 2030'da kömür gücünü kullanmayı tamamen bırakmak istiyor.

Ancak bazı uzmanlar, tüm kömür ve nükleer enerji santralleri kapanırsa ülekdeki ışıkların nasıl açık kalacağını sorguluyor. Zira yeni plan, binlerce rüzgar tribünü ve güneş paneli ile yeni bir elektrik şebekesi kurulmasını öngörüyor. Yeni hükümetin bir enerji krizi yaratmadan ve Almanya'nın ihracata dayalı ekonomisini tehlikeye atmadan yeni enerji planını ve yeşil hedefleri titizlikle uygulaması gerekiyor.

4. Dış Politika Tartışmaları

Yeni Alman hükümeti görevi devralmadan günler önce, ABD Başkanı Biden Avrupa'daki müttefiklerini Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edebileceği yönünde uyardı.

Almanya'nın muhtemel bir tansiyonda ABD'nin attığı adımları takip ederek Rusya'ya yönelik yaptırımlar uygulaması bekleniyor ancak yaşanan bu kriz yeni Alman hükümetinin uyumu için de önemli bir test olacak. SPD içindeki birçok kişi, Putin ile daha yumuşak ilişkiler geliştirilmesine sıcak baksa da koalisyon ortağı olan Yeşiller bu konuda daha 'şahin' bir tutum ortaya koyuyor.

Rusya ile ilgili tartışmaların merkezinde ise Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı var. Rusya'dan Baltık Denizi'ni geçerek Almanya'ya ulaşan hattı SPD desteklerken, Yeşiller ise buna karşı çıkıyor. Rusya ile ilişkilerin nasıl sürdürüleceği konusundaki anlaşmazlık yeni koalisyonun üzerindeki ilk gölgeyi yaratabilir. Bu noktada koalisyonun dışişleri bakanlığını Yeşiller lideri Annalena Baerbock'un yürüttüğünü de hatırlatmak gerekiyor.

5. Yatırıma Karşı Borç

Scholz geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Almanya'nın son 100 yılda gördüğü en büyük endüstriyel modernleşmeyi yapacaklarını vaat etmişti. Koalisyon ortakları da Almanya'nın yeni yeşil ekonomisine ve altyapının geliştirilmesine milyarlarca euro yatırmaya ikna olmuş durumda.

Ancak bunu FDP bunun sıkı mali kurallar altında yapılmasını ve anayasadaki borçlanma ilkelerine uygun olmasını savunuyor. Koalisyon anlaşması metninde ise birçok yatırımın KfW, Deutsche Bahn ve Federal Emlak Ajansı gibi devlet kurumları tarafından yapılacağı bilgisi bulunuyor.

Etiketler
Almanya Milletvekili