Doğu Akdeniz sessizliği: Erdoğan, Katar ziyareti öncesi tartışmalı konuyu pas geçti!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'a yapacağı 2 günlük ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Katar Petrolleri'nin geçtiğimiz hafta Doğu Akdeniz'de Exxon Mobile ve Güney Kıbrıs'la arama faaliyetine başlaması hakkında konuşmadı

Doğu Akdeniz sessizliği: Erdoğan, Katar ziyareti öncesi tartışmalı konuyu pas geçti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti öncesinde havaalanında bir basın açıklaması düzenleyerek ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Katar'la yeni anlaşmalar imzalanacağını belirten Erdoğan, Doha yönetiminin Türkiye'ye verdiği desteği vurguladı ve Katar tarafından Türk iş insanlarına verilen desteğin 15 milyar doları bulduğunu söyledi.

BAE lideriyle yaptığı görüşmeyle ilgili de konuşan Erdoğan, 'muhalefetin karşı çıkmasına rağmen' Körfez ülkeleriyle ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

Erdoğan'ın Katar ziyareti öncesinde gündemdeki en önemli konulardan biri aslında Katar Petrolleri ile Exxon Mobile'ın Güney Kıbrıs yönetimiyle birlikte Doğu Akdeniz'deki 5. parselde hidrokarbon arama çalışmalarına başlayacağını duyurmasıydı. Türkiye'nin kıta sahanlığı içerisinde olduğunu ilan ettiği ihtilaflı bölgelerden biri olan 5. parselde yapılacak aramanın Erdoğan'ın Katar Emiri'yle yapacağı görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Ancak Erdoğan, Dışişleri'nin hafta içi konuyla ilgili yaptığı tepki açıklamasına karşın Katar ziyareti öncesinde konuyu gündeme getirmedi. Basın toplantısına katılan gazetecilerden de konuyla ilgili bir soru gelmemesi dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İkili ve heyetler arası olmak üzere inanıyorum ki son derece başarılı görüşmeler gerçekleştireceğiz.

Bugün kardeşim Şeyh Temim'in anne ve babasıyla ailece akşam bir arada olacağız. Onlarla yemeğimiz olacak, yarın da yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızı yapacağız.

En geniş manada bu toplantımızı gerçekleştireceğiz.

Yeni anlaşmalarla dayanışmamızı daha da perçinleyeceğiz.

Son 19 yıldır olduğu gibi gelecekte de sermaye ve yatırım düşmanı bu mandacılara rağmen ülkemizi büyütmeye, güçlendirmeye, bölgesinin parlayan yıldızı yapmaya devam edeceğiz.

Bu amaç doğrultusunda Katar'ın yanı sıra Körfez'deki diğer ülkelerle de işbirliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Körfez Bölgesi'nde diyalog kapılarının tekrar açılması ve yanlış anlamaların giderilmesi yönünde yürütülen diplomatik çabaları memnuniyetle karşılıyoruz.

"MUHALEFETİN RAHATSIZLIĞINA RAĞMEN İLİŞKİLERİ DEVAM ETTİRMEKTE KARARLIYIZ"

Türkiye olarak tüm Körfez ülkeleriyle olan birlikleliğimizi bundan sonraki ilişkileri çok daha güçlenerek devam ettirmekten yanayız. Bu konuda muhalefetin rahatsızlıklarını zaten biliyoruz. Bu rahatsızlıklara rağmen bu ilişkileri devam ettirmekte kararlıyız. Katar'a yönelik uygulanan abluka ve müeyyideler bu yılın başından itibaren kaldırıldı.

Etiketler
Akdeniz Doğu Akdeniz Katar Kıbrıs