Belarus liderinden Avrupa'ya peş peşe nükleer silah ve doğal gaz tehditleri

Belarus lideri Lukaşenko, NATO'nun Almanya'daki nükleer silahları Doğu Avrupa ülkelerine taşıması durumunda, kendisinin de Rus nükleer silahlarını Belarus'ta konuşlandırmayı teklif edeceğini söyledi

Belarus liderinden Avrupa'ya peş peşe nükleer silah ve doğal gaz tehditleri

GERÇEK GÜNDEM

Bir yandan Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizi, diğer yandan Ukrayna'daki gerilim nedeniyle Rusya ile Batı arasındaki tansiyon yükselirken Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'dan çarpıcı bir açıklama geldi.

Rossiya Segodnya haber ajansına konuşan Belarus lideri, ABD'ye ait atom bombalarının Almanya'da Doğu Avrupa ülkelerine taşınması durumunda, Rusya'nın nükleer silahlarını Belarus'ta konuşlandırılması teklifini yapacağını söyledi.

Lukaşenko ayrıca röportajında ilk kez Kırım'dan 'Rusya toprağı' olarak söz etti. Bilindiği üzere Rusya, Kırım'ı 2014 yılında tartışmalı bir şekilde ilhak etmişti. Lukaşenko yakın zamanda Kırım'a bir ziyaret düzenlemeyi planladığını da sözlerini ekledi.

NATO SİLAHLARI TAŞIYABİLECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Belarus liderinin nükleer silah sözleri NATO ile Rusya'nın son yıllarda yaşanan en büyük gerilimi yaşadıkları günlerde geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kasım ayının başında yaptığı açıklamada yeni Alman hükümetinin nükleer paylaşım politikasını değiştirmesi durumunda Almanya'daki nükleer silahların daha doğudaki ülkelere taşınabileceğini söylemişti.

Moskova merkezli dış politika uzmanı Alexei Arbatov konuyla ilgili Interfax'a yaptığı açıklamada, NATO'nun olası hamlesini 'çılgın ve maceracı bir adım' olarak tanımladı ve bu hamlenin durumu Soğuk Savaş dönemindekinden daha tehlikeli bir hale getireceğini söyledi.

LUKAŞENKO'DAN DOĞALGAZ TEHDİDİ

Rusya ile NATO arasındaki gerilimle ilgili nükleer silah tehdidinde bulunan Lukaşenko'nun bir sonraki tehdidi ise ülkesinin Polonya sınırında yaşanan göçmen kriziyle ilgili oldu.

Belarus lideri, Polonya'nın sınırı kapatması durumunda Rusya'dan Avrupa Birliği'ne giden doğal gaz hattını kapatacağını söyledi.

Lukaşenko, "Polonya ve diğerleri Belarus'a karşı eylemlere girişirlerse benim bazı sözleşmelere bağlı kalacağımı mı düşünüyorlar? Hadi ama, onlar daha iyi bilmeli" ifadelerini kullandı.

"Polonya, Belarus'la olan sınırını kapatmayı düşünüyor. Peki, onlara izin verelim" diyen Lukaşenko, "Ama eğer kapatırlarsa, sonra Rusya'dan nasıl enerji satın alacaklarını düşünmeleri gerekecek" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko geçtiğimiz ay da benzer bir açıklama yapmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin böyle doğal gaz hattının kesilmesinin Belarus'la yapılan transit geçiş anlaşmasının ihlali olacağını söylemişti.

Etiketler
Belarus Almanya NATO Silah