DSÖ'den 'Omicron' açıklaması: Aşısızlar ve risk grubundakiler seyahat etmemeli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Koronavirüs risk grubunda bulunan ve aşı olmayanlara seyahat etmeme uyarısında bulundu.

DSÖ'den 'Omicron' açıklaması: Aşısızlar ve risk grubundakiler seyahat etmemeli

Birçok ülke Omicron varyantına karşı yeni seyahat kısıtlamaları yürürlüğe sokarken DSÖ bu insanların seyahat planlarını ertelemesini tavsiye etti.

Yapılan açıklamada, "Kendini iyi hissetmeyenler, daha önce aşı olmamış veya Covid geçirdiğine dair kanıtı olmayanlar ve ağır hastalık geçirme veya ölüm riski daha yüksek olanlara bulaşın olduğu bölgelere seyahat planlarını ertelemeleri tavsiye edilmeli" denildi.

DSÖ, bu gruba kalp sorunları, kanser ve diyabet gibi sorunları olanlar ile 60 yaşın üzerindekilerin de dahil olduğunu belirtti.

OMİCRON VARYANTI HAKKINDA

Omicron varyantının yüksek sayıda mutasyon nedeniyle bağışıklıktan kaçabileceği bildirildi.

Yeni varyantın Güney Afrika'da son 2 haftada hızlı bir şekilde artan vaka sayılarıyla da ilişkiki olduğu düşünülüyor. Varyantın en erken örneği ise 11 Kasım'da Botswana'da görüldü.

Bilim insanları, yeni varyantta görülen olağandışı mutasyon gruplarının, kronik Kovid-19'un bağışıklık sistemi çok zayıf bir kişide mutasyonu sonucu oluşmuş olabileceğini düşünüyor.

BİLİM İNSANLARI NEDEN ENDİŞELİ?

Omicron varyantının 30'dan fazla mutasyona sahip olduğu biliniyor. Bu rakam Delta varyantında var olan mutasyonların iki katından fazlasına işaret ediyor.

Bilim insanları bu çapta bir değişimin, önceki enfeksiyonlarda oluşan antikorları ve aşılamanın getirdiği korumayı etkisiz hale getirmesinden endişe ediyor.

Yeni varyantın sahip olduğu mutasyonlar incelendiğinde bilim insanları daha önce hastalığı atlatmış kişilerin yeniden enfekte olmasının artık daha olası olduğunu düşünüyor.

Etiketler
Koronavirüs