DSÖ'den koronavirüs ilacıyla ilgili açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) , Covid-19'a karşı geliştirilen hap formatındaki ilaçla ilgili tüm klinik verileri beklediklerini açıkladı.

DSÖ'den koronavirüs ilacıyla ilgili açıklama

İlaç şirketi Merck, geliştirdikleri koronavirüs aşısı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) acil kullanım onayı başvurusu yaparken, DSÖ'den de ilaçla ilgili açıklama geldi.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, ilaçla ilgili "Bu kesinlikle ilginç bir gelişme. İlaçla ilgili tüm verileri görmek isteriz. Eğer doğru çıkarsa, Covid-19 pandemisiyle savaşta yeni bir silah olur" dedi.

Merck'ten yapılan açıklamada molnupiravir tedavisinin Covid-19'da hastaneye yatış ve ölümü yüzde 50 oranında engellediği tespit edilmişti.

ÖLÜM ORANINI AZALTIYOR

Geçtiğimiz günlerde ABD’li ilaç firması Merck ve ortağı biyoteknoloji firması Ridgeback Bioterapötik, koronavirüsün etkilerini ve virüse bağlı ölüm oranlarını azaltan hap formundaki ilacın özellikle hastaneye yatış ve ölüm riski bulunan COVID-19 hastalarında kullanımı için ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuru yapmıştı.

Kararı 1 hafta içerisinde açıklaması beklenen FDA, `Molnupiravir` adlı ilacın güvenliğine ve etkinliğine dair verileri inceleyecek. İlaç FDA'dan onay alırsa Covid-19 tedavisinde kullanılan ilk oral antiviral ilaç olacak.

Merck, 1 Ekim'de koronavirüsün etkilerini ve virüse bağlı ölüm oranlarını azaltan ilk hap formundaki ilacı geliştirdiğini açıklamıştı.