Almanya yeni başbakanını bekliyor: Şansölye bu kez sosyal demokrat mı olacak?

Almanya'da federal meclis seçimlerinde sandıklar kapandı. İlk tahminlere göre, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasındaki başa baş yarışta SPD öne geçti.

Almanya yeni başbakanını bekliyor: Şansölye bu kez sosyal demokrat mı olacak?

Almanya federal meclis seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile arasındaki farkı artırdı. Son verilere göre, Olaf Scholz'un başbakan adaylığını yürüttüğü SPD'nin oy oranı yüzde 25,7'ye yükseldi.

Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,5. Üçüncü sırada yüzde 14,3 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor. Yeşiller'i yüzde 11,5 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,5 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve yüzde 5 ile Sol Parti izliyor.

Söz konusu tahminlere göre, SPD’nin meclisteki sandalye sayısı 204, Hritisyan Birlik grubunun sandalye sayısı ise 114 olacak. Hür Demokrat Parti (FDP) 91 milletvekili çıkarmayı başarırken sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) 83, baraja takılıp takılmayacağı henüz kesinleşmeyen Sol Parti ise 40 milletvekili elde etmeyi başardı.

PEŞPEŞE AÇIKLAMALAR

İlk seçim sonuçlarının açıklanması sonrası başbakan adayların ilk açıklamalarda geldi.

CDU/CSU partilerinin başbakan adayı Laschet, "Hristiyan Birlik partilerinin öncülüğünde bir koalisyon kurmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

SPD başbakan adayı Scholz ise, "Halkımız, başbakan olarak Olaf Scholz'u görmek istiyor" açıklaması yaptı.

SİYASİ PARTİLERDEN AÇIKLAMALAR

DW Türkçe'de yer alan bilgilere göre, siyasi partiler de ilk açıklamalarını yaptı.

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak birlik partileri, Yeşiller ve FDP arasında bir koalisyon kurulmasının “olası” olduğu açıklaması yaptı. Alman birinci kanalı ARD’de bir açıklama yapan Ziemiak, “bu nedenle birbirimizle konuşmalıyız” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Lars Klingbeil yaptığı açıklamada başa baş bir mücadele beklediklerini belirterek ancak halkın kendilerine “hükümet kurmak için çok net bir görev verdiğini” belirtti.

Klingbeil “Olaf Scholz’ün başbakan olmasını istiyoruz” dedi. Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt “Daha fazlasını ummuştuk" ifadelerini kullanırken sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) meclis grubu eş başkanı Alice Weidel ilk sandık çıkış anketlerinde yüzde 11 oy olan partisinin “sağlam” bir sonuç aldığını kaydetti.

Sandık çıkış anketlerinde yüzde 5 oy oranına ulaşan Sol Parti’de ise hayal kırıklığı hakim. Parti Başkanı Susanne Hennig-Wellsow "Bu bizim için büyük bir darbe" ifadelerini kullanarak, “çok fazla hata yaptık, ağır bir yenilgi” dedi. FDP Genel Sekreteri Volker Wissing “Çok büyük bir sevinç içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.

YEŞİLLER'İN ADAYINDAN AÇIKLAMA

Yeşiller’in başbakan adayı Annalena Baerbock, hayal kırıklığı yaratan seçim sonucunun büyük oranda “kendi hataları” ile ilişkili olduğunu söyledi.

Baerbock, “Bu akşam kutlama yapamıyoruz. Birinci parti olmak ve ülkeyi şekillendirmek istedik. Daha fazlasını istedik. Kısmen seçim kampanyasının başında bizzat yaptığımız hatalar, özellikle de kendi hatalarım nedeniyle bunu başaramadık. Bu sefer yetmedi ama partimizin bir gelecek misyonu var… Şimdi bu misyona odaklanacağız. Gece devam ediyor… Bu ülkenin bir iklim hükümetine ihtiyacı var, seçimin sonucu bu” diye konuştu.

Etiketler
Almanya Seçim