Erdoğan-Biden zirvesinde basın krizi: Her şeyi Türklerden öğrendik!

NATO zirvesinde gerçekleşen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden ikili görüşmesinde basın krizi yaşandığı ortaya çıktı. ABD basını, "Her şeyi Türklerden öğrendik" diyerek sitem etti.

Erdoğan-Biden zirvesinde basın krizi: Her şeyi Türklerden öğrendik!

20 Ocak'ta göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Nisan'dan önce telefonla gerçekleştirdiği görüşmeden sonra dün NATO Liderler zirvesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı ile ilk kez yüz yüze geldi.

Tüm dünyanın dikkatini çeken görüşmenin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdikleri ikili görüşmeyi, "çok iyi bir görüşme yaptık" sözleriyle değerlendirdi.

İki liderin baş başa 48 dakika süren görüşmesi sırasında basın krizi yaşandığı ortaya çıktı. İddialara göre ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından Türk muhabirler içeriye davet edilirken, ABD basını içeriye alınmadı.

ABD BASINI ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNDE İÇERİ ALINMADI

ABD merkezli New York Post'ta yer alan habere göre, ikili görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçişte ABD'li gazeteciler içeri girmesine izin verilmedi. Beyaz Saray'ın programına göre bir mola olduğu belirtilen haberde, toplantının devam edeceği söylenmedi.

Habere göre ABD'li muhabirler, toplantının devam ettiğini Beyaz Saray basın sorumlularından değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın ofisinin ikili görüşmeye dair sosyal medyadan yaptığı paylaşımdan öğrendi.

BİR SAATTEN FAZLA DIŞARDA BEKLEDİLER

Odanın dışında 112 dakika bekleyen ABD'li muhabirler içeri davet edildiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ı masada heyet ile birlikte otururken gördü.

Biden gazetecileri gördüğünde "Çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı. Biden'in ne dediğini anlamayan ABD'li gazeteciler bağırarak, "Sizi duyamadık efendim" diye karşılık verdi. Biden da "Çünkü hiçbir şey söylemedim" diye ekledi.

ABD GAZETECİLERDEN TEPKİ: HERŞEYİ TÜRKLERDEN ÖĞRENDİK

ABD'de tanınmış gazeteciler, ABD basınını dışlayan Beyaz Saray yönetimini sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla kınadı.

Washington Post'taki Beyaz Saray büro şefi Ashley Parker, “Biden yurtdışında demokrasi ve otokrasi konusunda büyük bir baskı yapıyor. Ama ABD demokrasisinin önemli bir parçası olan ABD basını, Biden-Erdoğan görüşmesine ilişkin önceki yönetimlere göre daha az bilgi elde etti. Şimdi Türk hükümetinin Twitter hesabından bilgi almak zorunda kalıyoruz" dedi.

CBS News muhabiri Ed O'Keefe, "ABD basın havuz G-7'de yaşadığı sorunların ardından bugün yine Biden-Erdoğan görüşmesinde bir saatten fazla bir süredir bekliyor. Bu arada, Türk cumhurbaşkanı devam eden görüşmelerinden fotoğrafları hızla yayınladı.” ifadelerini kullandı.

Bloomberg News Jennifer Jacobs, "Beyaz Saray, dışarıda koridorda beklerken, Türk basını Erdoğan ile Biden toplantısının fotoğraflarını yayımladı" diye ekledi.

Gazete son olarak, "Beyaz Saray'ın Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çarşamba günü yapacağı görüşmeden sonra ortak basın toplantısı yapmayacağını doğrulamasının ardından gazeteciler Erdoğan görüşmesinden çıkarıldı." ifadelerine yer verdi.

Etiketler
NATO