Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelmişti: Venezuela'da dikkat çeken 'peynir' gelişmesi

Türkiye'de suç örgütü lideri Sedat Peker ile gündeme gelen Venezuela'da peynir'e ulaşmak lüks oldu.

Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelmişti: Venezuela'da dikkat çeken 'peynir' gelişmesi

21. yüzyılın en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela’da halkın et ve et ürünlerine erişiminin zorlaşmasıyla birlikte, son yıllarda halkın en önemli protein kaynağı olarak gösterilen peynir, aynı zamanda Venezuela mutfağında önemli bir yer işgal ediyor.

Amerika'nın Sesi'nden Mustafa Özdemir'in haberine göre; yaklaşık 30 çeşit peynir üretilen ülkede, en fazla tüketilen peynir “queso duro” dedikleri inek sütünden yapılan sert beyaz peynir ve genelde rendelenerek tüketiliyor.

Bu peynir kısa zaman öncesine kadar, zengin fakir demeden hemen her evde sabah kahvaltılarında mısır unundan yapılan tortillalardan siyah fasulyeyle ya da makarnadan çeşitli tatlılara kadar birçok tabağın vazgeçilmez bileşenlerinden biriydi.

Ancak son zamanlarda peynir tüketimi de üretimi de azaldı, bunun en temel nedeniyse peynirin kilosunun 8 milyon bolivara kadar çıkması. 8 milyon bolivar Türk Lirasıyla yaklaşık 21 liraya karşılık gelse de asgari ücretin ayda 10 milyon bolivar olduğu ülkede sofralarda peynire rastlamak birçok hane için artık bir lüks.

Uluslararası Para Fonu IMF kayıtlarına göre Venezuela’da 2012 yılında kişi başı gelir 11 bin 287 dolarken bugün bu oran 2 bin 400 dolara kadar geriledi; asgari ücret yüzde 99 değer kaybetti.

Geçtiğimiz yıl enflasyonun resmi verilere göre yüzde 2 bin 960 olduğu, işsizlik oranının yüzde 50,3 ve ekonomik küçülmenin yüzde 30,9 olarak hesaplandığı ülkede, son 6 yılda her 5 kişiden neredeyse biri yurtdışına göçmek zorunda kaldı.

Etiketler
Sedat Peker Lüks Suç örgütü Türkiye