Binlerce TIR şoförü sınırda yaşam mücadelesi veriyor: 'Türkiye bize sahip çıkmıyor'

Binden fazla TIR şoförü Rusya’daki Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısından geçişlerine izin verilmediği için sınırda esaret altında yaşam mücadelesi veriyor.

Binlerce TIR şoförü sınırda yaşam mücadelesi veriyor: 'Türkiye bize sahip çıkmıyor'

Türkiyeli TIR şoförleri, Rusya’dan Gürcistan’a geçişte kullanılan Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında tam bir aydır bekletiliyor.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; 150-200 kilometreyi bulan kuyrukta bekleyen binden fazla TIR şoförü, “Rusya’nın geçişlerine izin vermediğini, iktidarın ve Dışişleri Bakanlığı’nın bir adım atmadığını” ifade ederek duruma tepki gösteriyor.

BirGün’e konuşan TIR şoförleri, barınma, ısınma, beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını gidermede çok sıkıntı yaşadıklarını, erzaklarının neredeyse bittiğini, günlerdir duş alamadıklarını anlattı. Şoförler, Rusya’nın sadece Türkiye plakalı TIR’ların geçişine izin vermediğini de vurgulayarak, seslerini duyurmaya çalışıyor.

YAŞAM MÜCADELESİ

Tam bir aydır Rusya’dan Gürcistan’a ve oradan da Türkiye’ye geçebilmek için Kazbegi-Verhni-Lars sınır kapısında beklediğini aktaran TIR şoförü Sabri Ekti, “Rusyalı yetkililer bizimle muhatap olmuyor. Sınır kapısından yabancı plakalı araçların geçişi ise sürekli devam ediyor. Dağ başında ve yol kenarında binlerce TIR’ın içerisinde binlerce şoför yaşam mücadelesi veriyor. Bölgede yaşayan halkın getirdiği su ve ekmekle besleniyoruz. Tuvalet yok, haftalardır yıkanamıyoruz ve perişan haldeyiz. TIR kuyruğu 150 kilometreyi geçti ve en yakın Türk konsolosluğu 700 kilometre uzaklıkta. Aradığımızda ya telefonlarımızı açmıyorlar ya da çözeceğiz sorununuzu diyorlar. Ancak haftalardır bir adım atılmadı” dedi.

Aynı sınır kapısından geçişte daha önce de sorun yaşadığını belirten TIR şoförü Mehmet Savu da “Bu sorunu yaşıyorduk ama bu sefer çok daha uzun sürdü. Genelde Azerbaycan üzerinden gidip gelmek istiyoruz ama onlar fazla para aldığı için burayı kullanmak zorunda kalıyoruz. Herkese ulaşmaya çalıştık ama kimse sesimizi duymadı. Ermenistan, Gürcistan, Rusya plakalı araçlar bekletilmiyor sadece biz, yani Türkiye plakalı araçlar bekletiliyor. Sınır kapısındaki Rus yetkililer bizi dinlemiyor. ‘Hoşunuza gitmiyorsa buradan geçmeyin’ diyorlar. Burada, tuvaletimizi yapacak bir yer bile yok. Ben Türkiye’den çıkalı 55 gün oldu ve 18 gündür de burada bekliyorum. TIR’larımızın borcu ve sigorta ödemeleri var. İçişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı kendilerine yapılan hakarete hemen soruşturma başlatıyor ama bize yapılan şu hakareti neden görmüyorlar? Bir konsolos yetkilisi gelip halimize bakmıyor. İnsanlık dışı bir çile çekiyoruz” diye konuştu.

İÇMEYE SU BULAMIYORUZ

Başka bir TIR şoförü Ramazan Bayram ise şunları anlattı:

Burada çektiğimiz rezilliği hiç kimse çekmemiştir. Ben evden çıkalı tam iki ay oldu. Burada da 22 gündür bekliyorum. Türkiye bize sahip çıkmıyor. Biz Türkiye’nin malını başka ülkelere taşımasak Türkiye’nin hali nasıl olacak? Bu TIR’ın aylık masrafı 5 bin TL. Ulaştırma, maliye, ticaret ve dışişleri bakanımız nerede? İçmeye su bulamıyoruz. Yiyeceğimiz neredeyse tükendi.
ÇÖLDE MAHSUR GİBİYİZ

20 gündür sınır kapısında beklediğini söyleyen TIR şoförü İbrahim Özer de yaşadıklarını şöyle anlattı:

Dağın başında bir yol kenarında bekliyoruz. Malzeme, yiyecek alacak yerimiz yok. 20 gündür çölde mahsur kalmış gibiyiz. Bize kimse sahip çıkmıyor. Ne suyumuz, ne de yiyeceğimiz var. Rusya’daki Türkiye konsolosluğu yetkililerini hiç burada göremedik. Yurtdışında konsolosluk neden açılır? Oradaki Türkiye vatandaşlarıyla ilgilenmek için. Onlar sıcak sıcak koltuklarında oturuyorlar. Biz sefalet çekiyoruz.

Etiketler
Rusya Türkiye