NATO Genel Sekreteri: Avrupa'nın savunması AB üyesi olmayan ülkeler sağlıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa'nın savunmasını AB üyesi olmayan ABD, İngiltere, Kanada ve Türkiye gibi ülkelerin sağladığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri: Avrupa'nın savunması AB üyesi olmayan ülkeler sağlıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AFP haber ajansına konuştu.

Fransa Başbakanı Emmanuel Macron'un 'stratejik özerklik' önerisine şüpheyle yaklaştığını belirten NATO Genel Sekreteri, AB ülkelerinin çoğunun aynı zamanda NATO müttefiki olup AB nüfusunun yüzde 90'ının NATO ülkelerinde yaşadığını vurguladı.

"Bütün bu çabaları NATO'yu tamamladığı sürece memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Avrupa'yı AB savunamaz" diyen NATO Genel Sekreteri, AB nüfusunun yüzde 90'ının NATO ülkelerinde olmasına rağmen NATO'nun savunma harcamalarının yalnızca yüzde 20'sinin bu ülkelerden geldiğini belirten Stoltenberg, NATO'nun Rusya, Çin'in yükselişi, siber saldırılar ve uluslararası terör gibi birçok sınamayla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Stoltenberg ayrıca, "Tek başına Avrupa'ya da tek başına Kuzey Amerika'ya da inanmıyorum. Ben ikisinin NATO içinde stratejik dayanışmasına inanıyorum. Çünkü hiçbir ülke veya kıta, bugün karşı karşıya olduğumuz güvenlik sınamalarını tek başına yönetemez'' ifadelerini kullandı.

''AB ülkesi olmayanlar Avrupa'yı savunuyor''

AB ülkesi olmayan ülkelerin Avrupa'yı savunduğunu da belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, coğrafi olarak kuzeyde Rusya'ya karşı ABD, Kanada ve İngiltere'nin Avrupa'yı savunduğunu, bunların hiçbirinin AB üyesi olmadığını vurguladı.

Güneydoğuda ise Suriye ve Irak ile sınırı bulunan ve yine AB üyesi olmayan Türkiye'nin NATO savunmasında çok önemli rol oynadığını söyleyen Stoltenberg, Türkiye'nin, "özellikle DEAŞ ile mücadelede aşırı derecede önemli bir ülke" olduğunu belirtti.

Etiketler
NATO Kanada İngiltere Türkiye