Sandu’nun başbakan adayına Anayasa Mahkemesi'nden ret

Moldova Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun, başbakanlığa Natalya Gavrilitsa'yı yeniden aday göstermesi kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Sandu’nun başbakan adayına Anayasa Mahkemesi'nden ret

Moldova Anayasa Mahkemesi Başkanı Domniсa Manole, Sosyalist Partili milletvekillerinin başvurusu üzerine alınan karara ilişkin açıklamasında, "Mahkeme, Cumhurbaşkanının başbakanlığa Gavrilitsa'yı aday göstermesi kararının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi." dedi.

Ayrıca Manole, Sandu ve parlamentodaki siyasi parti temsilcileri arasında bu konuda istişarelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Sandu, mahkemenin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Normal durumda Anaysa Mahkemesinin kararı anlaşılırdı ancak bugün normal bir durumda değiliz." dedi.

Sandu, ülkede parlamento erken seçimlerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya yanlısı Sosyalist Parti Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Sandu'ya başbakanlığa yasal bir adayın göstermesi çağrısında bulunarak, "Cumhurbaşkanının başbakanı atamaması ülkedeki krizi derinleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Batı yanlısı Haysiyet ve Doğruluk Platformu Partisi (Platforma DA) Başkanı Andrei Nastase de hükümeti kurma görevini üstelenmeye hazır olduklarını ve Avrupa Birliği yanlısı bir hükümetle erken parlamento seçimlerine gidilmesinden yana olduklarını duyurdu.

- Sandu'nun adayı parlamentodan güven oyu alamamıştı

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Başbakan İon Chicu'nun istifa kararı almasının ardından Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Aureliu Ciocoi'yu geçici başbakan olarak 31 Aralık'ta atamıştı.

Sandu'nun önerdiği başbakan adayı Natalya Gavrilitsa, 11 Şubat'ta parlamentodan güven oyu alamamıştı. Sandu, Gavrilitsa'yı yeniden aday gösterme kararı almıştı.

Sosyalist Partili milletvekilleri de söz konusu kararın anayasaya uygun olup olmadığını tespit etmek için Anaysa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

Etiketler
Mahkeme