ABD Senatosu, Trump ile ilgili kararını verdi

ABD senatosu, 44’e karşı 56 oyla eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez azil girişiminin anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

ABD Senatosu, Trump ile ilgili kararını verdi

İlk olarak temsilciler meclisi yetkilisi Jamie Raskin'in söz aldığı tartışmada, Raskin Biden'ın kabul oylaması sırasında çıkan olaylara ve Trump'ın o dönem yaptığı konuşmalara dair video gösterdi. Raskin “Eğer bu görevden almayı gerektiren bir suç değilse bundan daha büyük bunu gerektiren bir suçta yoktur” dedi

Trump'ın savunma ekibi ise yargılamayı Anayasaya aykırı olmakla suçladı. Trump'ın ayaklananları kışkırtmadığını söyleyen Avukat Bruce Castor, Trump'ın konuşmasının Anayasa'nın birinci maddesi tarafından korunduğunu söyledi.

Castor'un ardından konuşan Avukat David Schoen ise demokratları görevden alma sürecini bir silah olarak kullanmak ve Trump'ın tekrar aday olmasını engellemek amacı ile dava açmak ile suçladı.

6 CUMHURİYETÇİ DESTEK VERDİ

Günün sonunda iddiaları değerlendiren senatörler yargı sürecinin anayasaya uygun olup olmadığı konusunda oylamaya gitti. Salt oy çoğunluğunun karar için yeterli olduğu oylamada Demokrat senatörlerin yanı sıra 6 Cumhuriyetçi senatörün de desteği ile yargılamanın anayasaya uygun olduğu konusunda karar alındı.

Yargılamanın devamı konusunda destek veren Cumhuriyetçi senatör Bill Cassidy “Her zaman bu konuya açık fikirle yaklaşacağımı söylemiştim. İki tarafı da tarafsızlık ile dinleyeceğim” dedi.

TRUMP AVUKATINDAN MEMNUN DEĞİL

Eski ABD Başkanı Donald Trump, avukatı Bruce Castor’un ‘dolambaçlı açılış tartışmasından' memnun olmadığını söyledi. Castor savunma ekibiyle birlikte, Senato’daki görevden alma davasının ilk günündeki sunumunda, görevde olmayan bir başkan için duruşma düzenlemenin anayasaya uygunluğunun üzerinde durdu.

Çok sayıda Senato Cumhuriyetçisi , Trump’ın avukatı Bruce Castor’un yargılamaların anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla başıboş ve odaklanmamış bir argüman sunduğunu ileri sürerek, Trump’ın savunma ekibini sert bir şekilde eleştirdi. Senato nihayetinde görevden alma davasının anayasal olduğuna 56-44 oy verdi.

New York Times’ta yayımlanan bir makalede de “Castor, en başta kendisinin ve savunma ekibinin diğer avukatı Bay Schoen’in Demokratlar’ın davası çok iyi olduğu için sunum sıralarını değiştirdiklerini açıklayarak bunun altını çizdi. Kendi avukatlarından birinin savcılara övgüde bulunması Trump’ı şaşırttı ve çileden çıkardı” yorumu yapıldı.

DAVA PROGRAMI NASIL DEVAM EDECEK

Her iki taraf da argümanlarını açıklamak için 16 saat alacak. Senatonun her gün ne kadar süre oturumda kalacağına ve hafta sonları herhangi bir gün izin alıp almayacağına bağlı olarak duruşmayı Pazar veya Pazartesi gününe götürmesi bekleniyor. Bundan sonra Senato tartışacak ve tanıkların duruşmaya getirilip getirilmeyeceğini oylayacak. Temsilci Jamie Raskin ve diğer görevden alma yöneticileri tanık getirmek istediklerini söylerken, hem Senato Çoğunluk Lideri Charles E. Schumer hem de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi daha kısa bir duruşma tercihini dile getirdi. Tanıklara karşı basit çoğunluk oylaması, Trump’ın önümüzdeki hafta mahkumiyet veya beraat için yoluna girmesini sağlayacak.

Etiketler
Donald Trump NATO