İtalya'da Başbakan Conte istifa etti

İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte istifasını cumhurbaşkanına sundu.

İtalya'da Başbakan Conte istifa etti

Koalisyon hükümetinin küçük ortaklarından birinin desteğini kaybetmesinin ardından girdiği krizi atlamaması üzerine Başbakan Giuseppe Conte istifasını cumhurbaşkanına sundu.

Koronavirüsün en ağır vurduğu ülkelerden İtalya'ya pandeminin beraberinde getirdiği ekonomik krizin üstesinden gelmesi için AB'den gelen paranın yönetimi, hükümet krizine yol açtı.

AB yardımının yönetilmesiyle ilgili anlaşmazlık gerekçesiyle eski başbakanlardan Matteo Renzi'nin liderliğindeki, anketlere göre sadece yüzde 3 halk desteğine sahip Yaşayan İtalya partisinin koalisyon hükümetinden çekilmesiyle başlayan kriz, Başbakan Giuseppe Conte'nin istifasına kadar vardı.

İtalya'da pandemiyle mücadele performansı sayesinde 2. Dünya Savaşından beri görevdeyken halk desteği artan tek başbakan olan Conte, ikinci kez hükümet kurmasından 508 gün sonra istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya sundu.

Geçen hafta parlamentoda yapılan güven oylamasını Yaşayan İtalya'nın ret değil çekimser oy kullanması sayesinde geçebilen hükümetin bu hafta parlamentoda yapılması planlanan başka bir oylamada çoğunluğa ulaşamaması beklendiğinden, Conte istifa yoluna gitti.

Cumhurbaşkanı Mattarella'nın hükümet kurma görevini tekrar Conte'ye vermesi bekleniyor. Conte, yeni bir çoğunluk formülü bulmayı ve hükümeti kurmayı başaramazsa, ulusal mutabakat ya da teknokrat hükümeti kurulabilir. Parlamentodan yeni hükümet formülü çıkmazsa, erken seçime gidilebilir. Anketler, olası erken seçimi, muhalefetteki sağ ittifakın kazanacağını gösteriyor.

Meslekten avukat olan hukuk profesörü Conte, herhangi bir partiye mensup olmamasına rağmen, 2018'de seçimlerden galip çıkan popülist çizgideki 5 Yıldız Hareketi tarafından başbakanlığa getirilmişti.

İstifa açıklamasının ardından, 5 Yıldız Hareketi ile birlikte koalisyon hükümetinin büyük ortaklarından olan Demokratik Parti lideri Nicola Zingaretti, Conte'nin başbakanlığındaki geniş katılımlı bir hükümete destek vereceğini duyurdu. Koalisyonun küçük ortaklarından Özgürler ve Eşitler partisinden Sağlık Bakanı Roberto Speranza da Conte'nin yanında olduğunu belirtti. Conte, yeni bir hükümet daha kurmayı başarırsa, bu, üst üste kurduğu 3. hükümet olacak.

İtalya 20. yüzyılın başından beri parlamentoya giren çok sayıda partiyle oluşturulan çok partili koalisyon hükümetlerinde sık sık çıkan anlaşmazlıklar yüzünden sürekli olarak siyasi krizlerin pençesinde. Hükümetlerin ömrünün ortalama 14 ay olduğu İtalya, son 75 yılda 2. Conte devri dahil 66 hükümet gördü.

Etiketler
İtalya