Avrupa'da ilk: Çin'in Sinopharm şirketinin aşısını kullandılar

Sırbistan Çin'in Sinopharm şirketinin geliştirdiği Covid-19 aşısından 1 milyon doz tedarik etti. Sırbistan Çin aşısını kullanan ilk ülke oldu.

Avrupa'da ilk: Çin'in Sinopharm şirketinin aşısını kullandılar

Balkan ülkesi Sırbistan'da yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geniş kitlelerin aşılanmasına başlandı.

Böylelikle, Sırbistan Çin'in Sinopharm şirketinin geliştirdiği Covid-19 aşısından geçen hafta 1 milyon doz alarak Avrupa'da Çin aşısı ile toplu aşılama programı başlatan ilk ülke oldu.

Balkanlar'da aşılama çalışmalarına ilk 24 Aralık 2020'den itibaren sağlık çalışanları ile yaşlı bakım evlerinde kalanların aşılanması ile başlayan Sırbistan, aşılama çalışmalarında bir üst seviyeye geçti.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, başkent Belgrad'da düzenlediği basın toplantısında, toplu aşılamaya geçmek için daha büyük miktarda aşının ülkeye ulaşmasını beklediklerini belirterek, ülkenin geleceği için vatandaşlarına aşı yaptırmaları çağrısında bulundu.

Sırbistan'ın halihazırda Pfizer/BioNTech, Sputnik V ve Sinopharm aşılarından tedarik ettiğini aktaran Vucic, "Astra Zeneca aşısı için görüşmelerimiz sürüyor. Onlardan da 800 bin doz almayı planlıyoruz. Moderna ve Johnson and Johnson şirketleriyle de görüşmeler yapılıyor ancak onların aşısı muhtemelen sonbaharda kullanılabilecek" dedi.

Vucic, Sputnik V aşısından 250 bin dozun daha yarın gece Sırbistan'a ulaşacağını belirterek, "Aşılama oranını söylemek zor ancak günde ortalama 10 bin kişinin aşılanması mükemmel olur" dedi.

Kosova'daki Sırp nüfusunun da aşılanacağının altını çizen Vucic, bölge ülkeleri Bosna Hersek, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'a da aşı göndermeye hazır olduklarını ifade etti.

Sırbistan'da bugüne kadar 22 binden fazla kişiye Covid-19 aşısı yapıldığı bildirildi.

(Birgün)

Etiketler
Koronavirüs Sinop