Guatemala, göçmenlerin ABD’ye yürüyüşünü engelliyor

Orta Amerika ülkesi Honduras'tan suç örgütlerinin şiddeti, yoksulluk ve işsizlik koşullarına isyan ederek ABD'ye yürümeye karar veren yaklaşık 8 bin göçmen Guatemala'da şiddete uğradı.

Guatemala, göçmenlerin ABD’ye yürüyüşünü engelliyor

Orta Amerika ülkesi Honduras'tan suç örgütlerinin şiddeti, yoksulluk ve işsizlik koşullarına isyan ederek ABD'ye yürümeye karar veren yaklaşık 8 bin göçmen Guatemala'da şiddete uğradı.

Önceki gün, Guatemala sınırından içeri girerek ABD'ye varmak için yürüyen göçmen kafilesi askerlerin kurduğu barikatlarla karşılaştı. Göçmenler ise ABD'ye gitmekte kararlı olduklarını belirterek yürümeye çalıştı. Honduras sınırı ile güneydoğu Guatemala'daki Chiquimula şehri arasındaki barikatı yıkmak isteyen göçmenlere tazyikli su ve biber gazlı müdahale yapıldı. Askerlerin şiddetli müdahalesi sonucu yüzlerce göçmen yaralanırken barikatın önünde kafilenin bekleyişi sürüyor.

'İŞİMİZ VE YİYECEĞİMİZ YOK'

Guatemala Göç Dairesi Başkanı Guillermo Díaz, göçmenlerin ülke sınırları içerisinde kalmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek, "Neyse ki, güvenlik güçlerimiz bu zorlu savaşı durdurmayı başardı. Çok karmaşık bir durumda her şeyi sakinleştirmeyi başardık" açıklaması yaptı. Ancak göçmenler önce Meksika'ya ardından ABD'ye varmak için yürüyüşlerinde kararlı olduklarını dile getiriyor.

Kızıyla birlikte seyahat eden 23 yaşındaki Dania Hinestrosa AFP'ye yaptığı açıklamada, "İşimiz ve yiyeceğimiz yok, bu yüzden ABD'ye gitmeye karar verdik" derken 29 yaşındaki Dixón Vázquez de Guatemalalı yetkililer hakkında konuşurken, “Onların kalpleri yok” dedi. Honduraslı göçmen Vázquez, "Amacımız ABD'ye ulaşmak. Hayatımızı tehlikeye atıyoruz. Devam etmemize izin verilene kadar dayanacağız" diye konuştu.

Guatemala yönetimi ise göçmenleri ülkelerine geri göndermek istediğini duyurdu. Guatemala Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Guatemala'nın mesajı net: Bu tür yasadışı kitle hareketleri kabul edilmeyecek, bu nedenle komşu ülkelerle bunu bölgesel bir mesele olarak ele almak için birlikte çalışıyoruz" denildi.

BIDEN’IN KARARLARI GÖÇE ÇÖZÜM DEĞİL

WashIngton, Donald Trump'ın göçmenlik karşıtı kararnamelerinin iptal edilecek olmasına bel bağlanmasını istemiyor. 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturduğunda ilk görevlerinden birinin bu kararnameleri iptal etmek olduğunu duyuran Joe Biden, ABD-Meksika sınırında bekleyen binlerce göçmen için umut olmuştu. Ancak Biden'ın ekibi, NBC News'e yaptığı açıklamada, "Göçmen politikaları bir gecede değişmeyecek" uyarısı yaptı. İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, "Biden şu anda buraya gelenlere değil, ABD'de yaşayan belgesiz göçmenlere öncelik verecek" açıklaması yaptı. Biden'ın politika danışmanlarından Susan Rice da haber ajansı EFE'ye yaptığı açıklamada, "Göçmenler ve sığınmacılar, sınırın birdenbire tamamen açık olacağı fikrini satan bölgedekilere kesinlikle inanmamalı. Olmayacak" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Şiddet Yoksulluk